Spanakopita (grška špinačna pita)

spanakopita2_wm
spanakopita1_wm
spanakopita_wm

Spanakopita (grška špinačna pita)
KOLIKO OSEB: 4
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
30 min
CELOTEN ČAS
50 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
30 min
CELOTEN ČAS
50 min
KAJ POTREBUJEM
  1. LISTNATO TESTO, 2 zavoja po 500 g
  2. ŠPINAČA, mlada, v listih, 500 g
  3. POR, beli del, 1 večji kos
  4. FETA, 100 g
  5. RIKOTA, 100 g
  6. KISLA SMETANA, 100 g
  7. JAJCE, 2 kosa
  8. ORIGANO, 1 zravnana čajna žlička
  9. BAZILIKA, 1 zravnana čajna žlička
  10. MAJARON, 1 zravnana čajna žlička
  11. MUŠKATNI OREŠČEK, ščep
  12. OLIVNO OLJE, 2 jušni žlici
KAKO TO GRE
  1. Pečico ogrejemo na 200°C.
  2. Špinačo očistimo daljših pecljev in jo v vreli vodi pokuhamo za 1 minuto. Odcedimo in ko se ohladi, dobro ožamemo. Nasekljamo, dodamo nasekljan por, majaron, origano in baziliko in premešamo v posodi.
  3. Posebej zmešamo rikoto, kislo smetano, dodamo muškatni orešček. Vmešamo jajci in z metlico dobro stepemo.
  4. Pekač premažemo z malo olivnega olja, naložimo eno plast testa, posujemo s špinačo in porom, nadrobimo feto in prelijemo z malo preliva.
  5. Čez naložimo testo, ponovno dodamo špinačo in por, nadrobimo feto in prelijemo s prelivom.
  6. Tako naložimo še zadnjo plast testa, špinačo in por, feto in prelijemo s prelivom.
  7. Zadnja plast je testo, ki ga premažemo z olivnim oljem.
  8. Pečemo dobre pol ure oziroma, dokler ni na vrhu zlato rjave barve.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply