Ržena medena jabolčna pita

Zelo zanimiva pita, ki ji bogastvo okusa daje testo, narejeno na način medenjakov in zato tudi odišavljeno – skoraj že kliče po Božičnem času. No, še kar nekaj časa bo potrebno počakati in naj se raje jesen bohoti v vsej svoji lepoti. 🙂

jabolcna pita4jabolcna pita1jabolcna pita

Ržena medena jabolčna pita
KOLIKO OSEB: 8
* od 12. meseca dalje * brez mlečnih izdelkov * z glutenom * brez jajc * vegansko
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
35 min
CELOTEN ČAS
1 hr
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
35 min
CELOTEN ČAS
1 hr
KAJ POTREBUJEM
  1. za pekač premera 22 cm
  2. RŽENA MOKA, 300 g
  3. VINSKI KAMEN, 1 zvrhana čajna žlička (ali pecilni prašek)
  4. SODA BIKARBONA, 1 zelo zvrhana čajna žlička
  5. RIŽEVO MLEKO, 150 ml
  6. CIMET, 1 zvrhana čajna žlička
  7. PIMENT, 1 zravnana čajna žlička
  8. MUŠKATNI OREŠČEK, 1 ščep
  9. MED, 3 velike jušne žlice
  10. RJAVI SLADKOR, 1 jušna žlica
  11. KOKOSOVA MAŠČOBA, 2 jušni žlici
za nadev
  1. JABOLKA, olupljena in naribana, 400 g
  2. OREHI PEKAN (lahko tudi navadni), nekaj za okras
  3. RJAVI SLADKOR, za okras
KAKO TO GRE
  1. Testavine za testo, razen mleka, premešamo v maso, ki ji postopoma dodajamo mleko, dokler ne dobimo enotne in gladke mase, ki je malo lepljiva, zato si pri oblikovanju pomagamo z mokrimi rokami.
  2. Razvaljamo na slab 1 cm debeline in oblikujemo na pekaču, da nastane lep rob.
  3. Obložimo z jabolkami in orehi; če nam ostane še testo iz roba, pa naredimo še poljubne oblike, ki jih položimo na vrh.
  4. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C dobre pol ure; proti koncu pečenja opazujemo barvo testa - ko je zlato rjava, je pita pripravljena.
boobeefoodee.si https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply