recepti za zdravo prehrano
 
Nebeško puhasta torta iz treh sestavin

Nebeško puhasta torta iz treh sestavin

Za BoobeeFoodeejev drugi rojstni dan sem pripravila posebno torto. Brez moke, torej brez glutena in brez dodanega sladkorja.
Rahla, sočna, puhasta, nežna in neskončno okusna. Najboljša brez vsega, mogoče s kakšnimi bolj kislimi višnjami ali ribezom za okras. Poskusila sem tudi čokoladno različico, ampak je prva veeeliko boljša. Dosti bolj nežna, dekadentna, izvrstna. 

Sama torta je hitro pripravljena, največjo prepreko sem imela pri zatesnitvi modela za peko; ni namreč vodotesen in ga je treba fajn oviti z alu folijo, ampak če je le-ta premajhna oz. prekratka, vam voda vdre v maso in … ni ok. 😀 Ne sicer drastično pokvari torte, ampak vam ne naraste tako močno, kot bi sicer. Ampak gremo kar na recept. 🙂

nebeska torta 1 nebeska torta 2 nebeska torta 3 nebeska torta 4 nebeska torta 5 nebeska torta 7 nebeska torta 8 nebeska torta nebeska torta6

Prva torta je tista prava, iz samo treh osnovnih sestavin in je res blaga, polnega okusa, mehka in nežna. Po prebiranju receptov in tehtnem premisleku sem ji sama za svežino dodala limetin sok in limetino lupinico – zelo fajn je osvežila vse skupaj. Ni mi tako narasla, kot sem upala, da bo, čeprav sem imela malo večji pekač – premera 21 cm in bi verjetno morala potrojiti, ne le podvojiti osnovne sestavine.
Druga stvar, ki sem jo že omenila, je to, da pekač ni vodotesen in je malo vode vdrlo vanj, zato tudi mislim, da torta ni tako narasla, kot bi morala. 
Čeprav kot pravim, je zelo mehka in puhasta ter okusna, kar je najbolj važno. 🙂

Nebeško puhasta torta iz treh sestavin
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
za pekač premera 21 cm:
  • KREMNI SIR, Philadelphia, 175 g
  • JAJCA, velikost M, 5 kosov
  • BELA ČOKOLADA, 200 g
poljubno:
  • LIMETA, 1 kos
  • SLADKOR V PRAHU, rjavi ali navadni, za posip
KAKO TO GRE
  1. Pekač namastimo in natančno obložimo s peki papirjem ter ovijemo z alu folijo, da preprečimo vodi, da pride do mase.
  2. Kremni sir damo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
  3. Pečimo prižgemo na 170°C.
  4. Beljake ločimo od rumenjakov in beljake damo v hladilnik.
  5. Belo čokolado raztopimo nad vodno kopeljo (zelo pazljivo pri tem, da ne pride para v čokolado, ker se bo sesirila - posoda nad paro naj res dobro tesni). Ko je vsa čokolada raztopljena, dodamo kremni sir sobne temperature, nežno vmešamo z metlico in nazadnje primešamo še rumenjake.
  6. Naribamo limetino lupinico in stisnemo sok ene limete; oboje počasi primešamo masi.
  7. Beljake stepamo tako dolgo (2-3 minute), da se pričnejo delati vrhovi in se sneg trdno drži posode.
  8. S plastično lopatko v maso najprej vmešamo ⅓ beljakovega snega, počasi in previdno, da ostane masa čimbolj rahla in pazimo tudi, da ne vmešamo preveč zraka.
  9. Vmešamo še preostali sneg.
  10. Maso zlijemo na pekač, ki ga potem narahlo potolčemo ob pult, da se znebimo mehurčkov zraka. Ta pekač položimo v večji, ki ga napolnemo z vodo in sicer, da voda sega do največ ¾ pekača, kjer imamo maso za torto.
  11. Torto pečemo 15 minut na 170°C, nato temperaturo zmanjšamo na 160°C in pečemo še 15 minut. Po tem času pečico ugasnemo in pustimo torto še 15 minut.*
  12. Ohladimo na sobni temperaturi ter pred postrežbo še 3 ure v hladilniku. Posujemo s sladkorjem v prahu.
Nasveti:
  1. Čas pečenja je odvisen od pečice; meni slabše peče. Če vam dela pečica dobro, se čas pečenja skrajša za 5-7 minut.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi proizvodi * ovo lakto-vegetarijansko * z jajci

———-
Druga torta je nastala naslednjega dne in ni šlo brez tega, da eksperimentiram in zavijem iz osnovnega recepta. 🙂 
Želela sem preizkusiti Philadelphio Milka, ki pa me je razočarala in če bi pekla še enkrat, bi raje dala navadni kremni sir (najbolj se mi je do sedaj obnesel Sparov Natur Pur) in topljeno čokolado. Vem za drugič. 🙂 Osnovne sestavine ostajajo iste, spremenila sem le postopek peke in ne vem … ali je zaradi tega torta res zračna, skoraj kot mehek oblak biskvita, ampak ji pa manjka malo več okusa. Nič, testiramo dalje, recept pa vseeno delim, mogoče vam bo všeč. 🙂

nebeska torta s cokolado nebeska torta s cokolado1 nebeska torta s cokolado2 nebeska torta s cokolado3

Postopek je isti kot v zgornjem receptu, razen pri sestavinah damo namesto navadnega kremnega sira sir Philadelphia Milka 175 g in navadni kremni sir 100 g, limeto pa izpustimo.

Leave a Reply