recepti za zdravo prehrano
 
NA POMOČ – Priporočena hrana pred zanositvijo

NA POMOČ – Priporočena hrana pred zanositvijo

Prehrana postaja vedno bolj pomembna  in z vseh strani nas zasipajo z ogromno informacijami o super, pravilni, najboljši prehrani. Ne moremo mimo dejstva, da se da s hrano marsikaj urediti in preprečiti, ampak ali ste vedeli, da se da tudi spodbujati srečno zanositev oz. vsaj okrepiti možnosti, da končno ugledamo dve srečni črtici? 🙂

Kaj naj se torej znajde na jedilniku zdrave ženske, ki želi zanositi?

KALCIJ

Kalcij pomaga okrepiti celo telo, seveda predvsem veziva in kosti ter spodbuja delovanje organov reproduktivnega sistema. V večjih količinah ga najdemo v vsej zelenolistnati zelenjavi (blitva, špinača, ohrovt, kodrolistnati ohrovt) ter v sveže stisnjenih sokovih, vseh oreščkih, mleku in mlečnih izdelkih, predvsem trdih sirih. 
Omenjena živila je najbolje kombinirati v krasne, hranljive obroke in tako boste vašemu telesu dovedli primerno količino kalcija. 

 

calcium
Vir slike: https://kirasgoodeatskitchen.files.wordpress.com/2015/03/calcium.jpg

Primer jedilnika:

ZAJTRK – navaden jogurt, 3 žlice ovsenih kosmičev, 1 žlica drobljenih mandljev, banana, cimet

KOSILO: soparjen brokoli s prelivom iz indijskih oreščkov, česna in soli, sir za žar, 2 žlici rjavega riža s polivko iz avokada in paradižnikov

VEČERJA: solata iz soparjenega stročjega fižola s tofujevim drobljencem ali rikota sirom

BELJAKOVINE in ŽELEZO

Železo je pomemben mineral, ki pomaga do uspešne zanositve. Prav tako pa ne smemo pozabiti na beljekovine. Vendar, bodimo pozorne – oboje je potrebno uživati v ravno pravi količini, ne premalo in ne preveč. 

Za dober izkoristek tako železa kot beljakovin je smiselno posegati po domačem mesu, ki prihaja od domačih kmetij s poreklom in je primerno rejeno. Za vegetarijance se toplo priporočajo stročnice (zelena, rjava, rdeča, rumena, črna leča) v vseh oblikah ter seveda meso za »uboge«, kot so včasih rekli fižolu. Le-ta igra v slovenski kulinarični tradiciji pomembno vlogo, saj obstaja vrsta pisanih in slastnih jedi, pri katerih je glavni akter ravno fižol. Odličen vir beljakovin so še žita in semena – kvinoja, chia semena, ajdova in prosena kaša.

Za hiter polnovreden prigrizek predlagam presne ajdove kroglice, ki jih lahko nesete tudi v službo, se posladkate zunaj na izletu ali presenetite otroke za kakšno rojstnodnevno zabavo.

https://www.boobeefoodee.si/blog/ajdove-presne-kroglice/

ajdove presne kroglice1

POLNOVREDNA, POLNOZRNATA IN HRANLJIVA ŽIVILA

Vsi jih poznamo, našteti jih znamo ob polnoči, če nas kdo zbudi, a vseeno velikokrat  pozabimo na njih. V to kategorijo spadajo vsi polnozrnati in polnovredni kruhki (ržen, kamutov, pirin, ovsen, ajdov), prav tako pa polnovreden riž (rjavi, divji), polnozrnati in tudi navadni kosmiči (ovseni, pirini, pšenični, ajdovi), polnovredne testenine. Seveda s tem ne smemo pretiravati in pri vseh obrokih jesti polnozrnato, saj bo prebava prepevala, želodček bo napihnjen in slabo počutje nas bo spremljalo dobršen del dneva. Smiselno je kombinirati z zelenjavo s stročnicami; tako bomo tudi dlje časa siti, želodček bo prepeval, prebava pa bo lahkotna.

ovsena kasa z lanom, banano, grskim jogurtom, kokosom1

KVALITETNE OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE

Najdemo jih seveda v ribah, lososu, sardonih in sardelicah, prav tako pa v vseh semenih – laneno, konopljino, sončnično ter orehih in domačih jajcah. Maščobne kisline pripomorejo k povečanemu dotoku krvi do reproduktivnih organov, prav tako pa pomirjajo in uravnavajo hormonska nihanja. 2-3 tedensko si privoščimo zdrav obrok, najbolje z malimi ribicami z dna prehranjevalne verige, ki so manj onesnažene s težkimi kovinami. To so predvsem sardoni, sardele, girice, vahnje, trske in divji losos.

Domače ribje lososove palčke, soparjena cvetača in čips iz sladkega krompirja.
domace ribje palcke4

Leave a Reply