Sočen vegetarijanski burger

burger zlozen

Vas zanima, kako pripraviti res slasten, sočen, z omakcami pokapljan vegi burger, iz katerega se cedita okus, dišave, omamen vonj? Takoj razkrijem.

Vegi burgerje /torej takšne brez mesa sem pripravila že neštetokrat. V tem primeru je pleskavica-burger veganski, torej brez živalskih sestavin, sama pa potem, ko sestavljam burger v kruh, ga ozaljšam s solato, dodam včasih tudi sir in malo majoneze. Zato ta sendvič v celoti ni veganski, sam kos “mesa” pa je. 😀 Da bo vse jasno. 🙂
Kakorkoli, v vsakem primeru je zeeelo dober in ta kombinacija sestavin v burgerju res deluje. 🙂 Rdeč fižol, ovseni kosmiči, zelena leča, ajdova kaša, indijski oreščki – vsak da svojo noto in pomaga, da burger preverjeno res deluje. Naslednjič se lotim še podviga domačih bombetk in smo zmagali. 😉

priprava burgerjaburgerji pred pekoburger pecen

Sočen vegetarijanski burger
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 6
KAJ POTREBUJEM
za 6 srednje velikih burgerjev:
  • RDEČI FIŽOL, kuhan ali vložen, odcejen, 200 g
  • AJDOVA KAŠA, predhodno kuhana, 5 zvrhanih jušnih žlic
  • ZELENA LEČA, predhodno kuhana, 5 zvrhanih jušnih žlic
  • MLETI OVSENI KOSMIČI, 5 zvrhanih jušnih žlic
  • INDIJSKI OREŠČKI, 100 g
  • MLET NAMOČEN LAN, 3 jušne žlice
  • ČEBULA, 1 manjša
  • ČESEN, 1 strok
  • KUMINA, ½ čajne žličke
  • RDEČA PAPRIKA, v prahu, 1 čajna žlička
  • SOL, ½ čajne žličke
  • POPER, poljubno
  • KURKUMA, 1 čajna žlička
  • TIMIJAN, ½ čajne žličke
  • ROŽMARIN, ½ čajne žličke
  • DROBTINE, poljubno, če je treba
  • REPIČNO OLJE, za premaz
KAKO TO GRE
  1. Lečo in ajdovo kašo namočimo čez noč in skuhamo do mehkega, dobro odcedimo. Prav tako odcedimo fižol. Lanena semena zmeljemo in namočimo v malo vode, lahko tudi čez noč.
  2. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
  3. Najprej zmiksamo fižol, ajdovo kašo in lečo v ne čisto gladko zmes, nato dodamo indijske oreščke in še nekajkrat pulziramo, vendar naj se oreščki ne zmiksajo do gladkega, ker želimo ohraniti hrustljave koščke. Lahko jih tudi nasekljamo posebej in primešamo zmiksanemu fižolu.
  4. Mešanico prestavimo v posodo in s kuhalnico vmešamo laneno mešanico, čebulo in česen ter vse začimbe.
  5. Oblikujemo en burger; če se masa NE lepo oblikuje in razpada, ji dodamo malo drobtin.
  6. Burgerje premažemo z oljem in na vsaki strani pečemo do zlatorjave narve - lahko na kontaktnem žaru, lakho pa v ponvi, ki jo dobro segrejemo in ji ne dodajamo olja.
  7. Mi smo dodali še rezino bio edamca, lahko pa poiščete tudi vegansk sir.
  8. Sendvič pripravimo iz poljubnega kruha, ki ji dodamo omako zlatih otokov: bio ketchup zmešamo z malo navadne ali veganske česnove majoneze in z gorčico. Vse sestavine so v enakem razmerju.
  9. Dodamo poljubno zelenjavo.

Nekaj namigov in nasvetov:

* ker je rastlinski burger brez maščobe in sokov, ki se pri peki sproščajo pri mesu, potrebujete v celotnem sendviču malo več omakc in svežine. Kar je meni itak všeč. 🙂
* katerekoli oreščke uporabite za nadev, jih ne namakajte, če želite ohraniti hrustljavo teksturo
* ajdova kaša se super obnese, ker se ravno prav skuha in ohrani fajn teksturo, ki paše v burger
* predlagam, da v maso namesto teriyaki omake dodate kvasne kosmiče, lahko pa oboje. Obe sestavini namreč dodata prijeten okus in popestrita jed.
* začimbe, začimbe, začimbe. Česen, čebula, timijan, origano, česen v prahu, rdeča paprika, čili za več pekočega za ta-pogumne.
* najbolje se obnese zelena leča, rdeča preveč razpade, rjava je bolj za mineštre, črna pa za namaze. 

Leave a Reply