recepti za zdravo prehrano
 
Torta Roža

Torta Roža

To torto sem naredila že lani za rojstni dan moje mame in ne vem, zakaj nisem objavila. Spomnila sem se nanjo pod dolgih mesecih, ker se bliža 8. marec in je enkratna priložnost, da jo pripravite vaši najljubši osebi. Res je kar nekaj dela, čeprav predvsem kombiniranja in zlaganja, sama torta niti ni tako zahtevna. 

torta roza2 torta roza3 torta roza4 torta roza5

BISKVIT sem pekla po tem receptu: http://www.kulinarika.net/…/sla…/biskvit-za-vse-priloznosti/; razpolovila sem količine in namesto mleka dala kokosovo mleko in dodala lupinico ene limone.
Narejeno maso sem razpolovila in v eno polovico dala še presni kakav. Pekla sem vsak del posebej na 180°C 20 minut. Ohlajen biskvit sem namočila s precejenim mangovim pirejem, ki sem mu primešala 1 dcl kokosovega mleka, sok ene pomaranče in žličko marelične marmelade.
Ko se je napojil in ohladil, sem pekač najprej namazala z oljem, nato pa obložila s prozorno folijo in previdno zalepila čimbolj na stene in dno. V pekač sem najprej naložila svetel biskvit, nanj pa kremo.

KREMA: Segrela sem sok treh pomaranč, posula z želatino v prahu in počasi segrela – naj ne zavre. Še topli masi sem primešala preostalo kokosovo mleko, dodala 300 ml sladke stepene smetane, mangov pire, ki je ostal po precejanju na gazi. Počakala sem dobrih 10 minut, da se je krema premešala in sem zlila polovico čez prvi biskvit.
Dala sem kar v zmrzovalnika za 15 minut, da se je malo strdila, nato pa čez previdno naložila temen biskvit (rezala sem ga z nožem po modelu pekača). Čez sem zlila preostanek kreme.

Vse skupaj sem dala v hladilnik in pustila čez noč, da se je torta strdila.

Naslednji dan sem torto previdno s folijo vred pobrala iz pekača in zvrnila na pladenj ter jo premazala z masleno kremo. (Penasto sem stepla 125 g masla in 120 g sladkorja v prahu). Ponovno sem dala v hladilnik za nekaj ur, da se je masa dobro strdila.

FONDANT: pregnetla sem tičino maso (imela sem kupljen oranžni in rjavi fondant), želela sem dobiti barvo terracota, ki je pravzaprav dobro uspela. Pregnetla sem skupaj in razvaljala na sladkorju v prahu na 2mm debelo.

Torto sem potem obložila s tem fondantom in previdno prekrivala robove. Ostanke sem okoli torte odrezala (ne pozabimo, torta še leži na glavi.
Ponovno sem ohladila za nekaj ur.

Po tem času se je torta dobro ohladila, fondant pa strdil. Previdno sem prijela in vse skupaj obrnila (pomagala sem si folijo, ki je ostala in na kateri je ležala torta).
Iz ostankov odrezkov fondanta sem oblikovala še trak za okoli lončka, ki sem ga pritrdila z vodo, da je dobil lonček avtentični rob.

ZEMLJA: 100 g kristalnega sladkorja sem stopila z dvema žlicama vode, takoj ko so se začeli delati mehurčki, sem dodala nasekanih 125 g temne čokolade za kuverturo. Z metlico sem nekajkrat premešala, da so se kristalčki prijeli čokolade, nato pa vse zlila na peki papir in počakala, da se ohladi.
Z rokami sem potem na grobo zdrobila, lepo se sesuje v prah in delce, kot zemlja.
Posula sem torto in ponovno dala v hladilnik.

ROŽICE: kupila sem v cvetličarni, zraven sem dobila še epruvetke, ki sem jih dobro oprala in razkužila, posušila. So zelo priročne, saj so špičaste in se lepo zabodejo, pa še dolžino poljubno krajšamo. Cvetličarka mi je še dala neko naravno zelenkasto šavje, ki mu ne vem več imena. Na sliki se še vidijo epruvetke nekje, potem sem jih malo bolj zapičila.

 

Leave a Reply