recepti za zdravo prehrano
 
Špinačna testeninska zloženka

Špinačna testeninska zloženka

Ta špinačna zloženka s testeninami ali špinačna testeninska zloženka je nastala po dobri vreči sveže špinače, ki jo obožujem. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje kupila pasirano zamrznjeno. Zamrznjena se že po okusu ne more primerjati, pa še več vitaminov in mineralov izgubi, medtem, ko sveža vse to ohrani. Sveža špinača je pripravljena skoraj hitreje, saj pri toplotni obdelavi listi takoj uplahnejo, tako da več kot 2-3 minute nisem potrebovala. To krasno špinačo sem (kot že sedaj nekaj mesecev zapored vzela pri krasnem projektu nakupovanja, ki sem ga že omenjala – http://www.nakupujmoskupaj.si/).

Pri Nakupujmo skupaj vsaka dva tedna namreč poteka skupno naročilo (preko elektronskega sporočila prejmete obvestilo o naročilu, podate se na spletno stran in preprosto poklikate naročilnico preko spletnega obrazca. Nakar prejmete potrdilo in to je to. Na dan naročila prejmete še sms obvestilo, da ne pozabite prevzeti izdelkov na tržnici v Šiški. Preprosto, hitro, učinkovito.
Na samem kraju vas čakajo prijazni koordinatorji, kjer naročilo poravnate, prejmete list z izdelki in oštevilčenimi stojnicami in podate se po izdelke od stojnice do stojnice. Tam lahko pokramljate s prijaznimi kmetovalci, skoraj vedno lahko testirate določene izdelke, povprašate, vse kar vas zanima. Jaz vedno komaj čakam, da se podam v raziskovanje in spraševanje. 🙂

Skratka, ful so mi všeč, ker so učinkoviti, ker neprestano preverjajo kvaliteto in zadovoljstvo kupcev (osebno, preko anket), kar je tudi potem nekakšno cedilo za izbiro dobaviteljev. Ena A s črtico. Ko so me povprašali, če bi pripravila kakšen recept in tako še dodatno predstavila projekt, živila, kmetije, sem hitro zavpila (ok, virtualno, da se ne bo kdo ustrašil) JAAAAAA. Nora sem na take projekte, kjer se podpira domače, lokalno, sezonsko in vzpodbuja slovensko pridelavo. Se mi zdi, da je pri nas ogromno dobrih kmetovalcev in da imamo kvalitetno zelenjavo, samo pozabimo, da obstaja. Glede na to, da pri projektu Nakupujmo skupaj res ležerno in brez večjega truda pridobimo izdelke iz kmetij, mislim, da ni izgovora več. 😉 Jejmo slovensko in domače. 

Zraven smo pozobali še skledo krhkolistnate zelene solatke in prve domače jagode (oboje iz omenjenega projekta), njam njam. 🙂

spinacna testeninska zlozenka spinacna testeninska zlozenka2 spinacna testeninska zlozenka3

Špinačna testeninska zloženka
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 3
KAJ POTREBUJEM
 • SVEŽA ŠPINAČA, 500 g
 • ČESEN, 1 strok
 • POR, beli del, 2 manjša
 • SOL, ščep
 • POPER, ščep
 • MUŠKATNI OREŠČEK, ščep
 • BELI SIR, 100 g
 • SKUTA, 50 g
 • MASLO GHEE, 1 jušna žlica
 • POLJUBEN SIR, Gauda, Edamec, ... , 50 g
 • TESTENINE, svedri, cevi, ipd., 200 g
 • KRUH, 1 kos starega kruha
KAKO TO GRE
 1. Testenine skuhamo v vodi in odcedimo.
 2. Medtem, ko se kuhajo, na malo segretega masla ghee zarumenimo nasekljan por, stisnjen strok česna, solimo in popramo, dodamo očiščeno in oprano špinačo ter premešamo. Ko listi uplahnejo, dodamo muškatni orešček in ugasnemo. Hladno špinačo zmešamo s skuto.
 3. Na dno pekača damo testenine, naribamo beli sir ter prekrijemo s špinačno mešanico. Čez naribamo še drugi sir.
 4. Pečemo v predogreti pečici na 200°C, dokler sir po vrhu ni zapečen (cca. 15 minut). 5 minut pred koncem posujemo z narezanim kruhom in pečemo do konca s funkcijo gril.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z mlečnimi izdelki * z glutenom* brez jajc * ovo-lakto vegetarijansko

 

 

Leave a Reply