Zelenjavni kruhovi cmoki

Verjetno ste že vsi kdaj pripravljali kruhove cmoke. Ali ste kdaj poskusili pripraviti bolj zdravo različico, z dodano zelenjavo? Vse skupaj izgleda kot taki slastni zelenjavni polpetki iz starega kruha, ki ga največkrat pozabimo porabiti. Recept je enostaven in nezahteven; za kakšno manj zeleno različico pa si lahko kdaj kruhove cmoke privoščite tudi s sirom. Obe verziji sta res izvrstni, sama pa se seveda nagibam k zelenjavni. 🙂

kruhovi cmoki 1kruhovi cmoki 2Zelenjavni kruhovi cmočki, piščanec v čebulni gladki omaki

kruhovi cmoki
Sirni kruhovi cmočki, popečen tofu s papriko v kremni teriyaki omaki.

Zelenjavni kruhovi cmoki
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
za približno 8-9 cmočkov:
  • STAR KRUH, 300-400 g
  • NAREZANA ZELENJAVA, korenček, grah in bučke, 5-6 jušnih žlic
  • LANENA SEMENA, mleta in namočena, 2 jušni žlici
  • DROBTINE, po potrebi za vezavo
  • JUŠNA OSNOVA oz. ZELENJAVNA BISTRA JUHA, 2-3 žlice
  • POLJUBNE ZAČIMBE, origano, timijan
za različico s sirom:
  • POLJUBEN SIR, narezan na kocke, 50 g
KAKO TO GRE
  1. Kruh narežemo na male kocke in prelijemo z vročo juho. Počakamo, da se napijejo. Vmešamo lanena semena (oz. pri različici s sirom, semena izpustimo in dodamo nakockan sir).
  2. Vmešamo začimbe, zelenjavo in pretlačimo v enotno zmes.
  3. Če je premokra, postopoma dodajamo drobtine.
  4. Oblikujemo enako velike kroglice, ki jih stresemo v krop; kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko (različica brez sira) * brez jajc

 

 

Leave a Reply