Zelenjavna štruca v sezamovi skorjici in zeliščna polenta

zelenjavni polpeti polenta

Zelenjavna štruca v sezamovi skorjici in zeliščna polenta
KOLIKO OSEB: 2
* od 10. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko* brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
10 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
10 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
  1. POR, 1 manjši
  2. KORENČEK, 1 srednje velik
  3. KOLERABA, 1 manjša
  4. NADZEMNA KOLERABA, 1/2 manjše
  5. MAJARON, ščep
  6. ZELENA, sušena, ščep
  7. ORIGANO, ščep
  8. RDEČA PAPRIKA, ščep
  9. SEZAM, nekaj žlic
  10. POLJUBNA MOKA/POLENTA
  11. PIRINI KOSMIČI, 5 zvrhanih jušnih žlic
  12. DROBTINE, 2-3 jušne žlice
  13. KOKOSOVA MAŠČOBA, 2 jušni žlici
  14. ---
  15. POLENTA, 100 g
  16. TIMIJAN, en velik ščep
  17. DROBNJAK, ščep
  18. KISLA SMETANA, 1 zvrhana jušna žlica
KAKO TO GRE
  1. Por narežemo na drobno in na malo vode dušimo, da se zmehča. Dodamo naribano korenje, kolerabo in gomoljno zeleno (ribamo na krajše trakce). Začinimo, dolijemo še malo vode, če se prijemlje in na majhnem ognju dušimo, dokler ni zelenjava lepo mehka. Počakamo, da se ohladi.
  2. Prestavimo v posodo in zelenjavi dodamo kosmiče, premešamo in počakamo nekaj minut, da se napojijo.
  3. Postopoma dodajamo moko (lahko tudi polento), drobtine in po žlicah mlačno vodo ter sproti mešamo, da nastaja kompaktna masa (poskusimo z roko oblikovati kroglico - če se masa ne lepi na roke, je pripravljena, sicer pa dodamo še malo drobtin in vsakič premešamo ter ponovno oblikujemo testno kroglico. * (opombe spodaj)
  4. Pripravimo si večji kos aluminijaste folije in nanjo zvrnemo maso in z rokami (pomagamo si s folijo) tesno zavijemo v podolgovato štruco (bonbonček). Na koncih zavijemo in damo v hladilnik za slabe pol ure, toliko le, da se masa malo strdi.
  5. Medtem pripravimo polento; vsujemo jo v 300 ml vrele vode, ogenj zmanjšamo na minimum, počasi mešamo in dodamo začimbe. Po 3 minutah je pripravljena (razen če na vrečki piše, da se kuha dlje). Odstavimo in vmešamo kislo smetano ter pokrijemo.
  6. Ohlajeno odvijemo in povaljamo v sezamovih semenih.
  7. Previdno razrežemo na poljubno debele kolobarje.
  8. V ponvi segrejemo maščobo in kolobarje/polpetke na vsaki strani popečemo 2-3 minute do zlatorjave barve.
NAMIGI
  1. * Pri mlajših, ki še ne uživajo mlečnih izdelkov, kislo smetano v polenti izpustimo.
  2. * Vrsta zelenjave ni tako pomembna, lahko uporabimo, kar je pri roki. Fajn je le, da so vsaj dve korenski (korenje, koleraba, rumeno korenje, pastinak, gomoljna zelena, tudi krompir) in nekaj bolj močnega okusa (por, navadna čebula, rdeča čebula, kakšen strok česna, paprika ... ).
  3. * Testne kroglice so najlažji način, da ugotovimo, ali je masa primerna. Vedno, ko dodajamo drobtine, maso dobro premešamo in počakamo nekaj minut, ker se drobtine (tudi moka) hitro napojijo vode in jo pravzaprav posrkajo. Zna se namreč zgoditi, da bo tako masa pretrda, tako da raje dlje časa in postopoma testiramo, dokler ne dobimo občutka. 🙂
boobeefoodee.si https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply