Je nekaj najboljšega, kar sem kdajkoli jedla juh. Resnično. Tako mehko žametna topla okusno slastna je le nekaj pridevnikov, ki pa ne zmorejo dovolj natančno opisati okusa tega (zame) odkritja stoletja. 🙂
Za gladkost in hranljivost sem dodala nekaj mandljev, ta odločitev se je izkazala za fantastično. Juhi dajo poseben lesk in barvo, vendar ne zmotijo okusa, temveč ga le obogatijo. Za bolj nasitno kosilo sem vsaki porciji dodala žlico-dve kuskusa, brez zadržkov pa lahko dodate (rjavi) riž, proseno kašo ali domače česnove krutone, jum. 🙂
Odrasli porciji lahko dodate tudi nekaj svežih ostrih feferonov, odlično se ujamejo s to omamno juho.
Žametna paradižnikova juha
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 4
KAJ POTREBUJEM
- PARADIŽNIKI, različnih vrst, zelo zreli, 500 g
- SOL, ščep
- POPER, ščep
- ČESEN, 1 strok
- ČEBULA, ½ manjše
- ZELENJAVNA MEŠANICA Kmetije Klepec, 1 zvrhana čajna žlička
- BAZILIKA, sveža, nekaj listov
- INDIJSKI OREŠČKI, oluščeni, 1 pest
- KUSKUS, 4 zravnane jušne žlice
- OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
KAKO TO GRE
- Paradižnik narežemo in zmiksamo v gladko kašo, skupaj z oreščki, začimbami in baziliko.
- Olje segrejemo in na njem podušimo čebulo, da postekleni, nato pa dodamo stisnjen česen in premešamo. Ko zadiši, v posodo vlijemo paradižnikovo kašo in žličko zelenjavne mešanice.
- Ogenj povečamo, da juha zavre, nato pa zmanjšamo in pokrito kuhamo dobrih 20 minut, da nekaj tekočine izpari. Če se nam zdi preredka, juho kuhamo malo dlje.
- Ko je juha dovolj gosta, ogenj ponovno povečamo, da zavre in vanjo vsujemo kuskus. Ugasnemo in pokrijemo.
- Čez nekaj minut, ko se kuskus napije, juho ponovno zmiksamo do gladke, žametne teksture.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena (samo juha, brez prilog) * brez mlečnih izdelkov * vegansko * brez jajc