recepti za zdravo prehrano
 
Uvajanje z BoobeeFoodee_mesec 2_dan 2

Uvajanje z BoobeeFoodee_mesec 2_dan 2

V drugem mesecu uvajanja sem se odločila za špinačko. Čeprav je nekje (zaradi višje vsebnosti nitratov) odsvetovana in so mnenja o tem, kdaj se uvaja, deljena, je moji odločitvi botrovalo dejstvo, da naj bi bil organizem dojenčka po 7. mesecu starosti že dovolj razvit, da lahko dobi v prebavljanje določeno mero nitratov. Zaradi nitratov je špinača namreč sporna, ampak ob pravilni obdelavi in svežemu zaužitju naj težav ne bi bilo.


V priljubljeni gajbici lahko naročite tudi svežo špinačo, mlado v listih in taka se mi zdi najbolj primerna za prvo uvajanje. Listke operemo, potrgamo stran peclje in na hitro pokuhamo v vreli vodi, 4-5 minut, da listki uplahnejo, ampak špinača še vedno ohrani sveže zeleno barvo. Ob uvajanju špinače sem ponudila že znano polento in ta kombinacija je super tudi za nadaljnje obroke, ki jih lahko pripravimo večjih dojenčkom in malčkom. 


Predlog: če uvajate jajce (rumenjak), lahko tej kombinaciji dodate malo trdo kuhanega rumenjaka. Kasneje paše tudi česen, v kombinaciji z rižem pa paradižnik in malo kremnega sira (rikote, ABC sir za mazanje, ipd.) in tako dobimo že super enostavni obrok za celo družino.

Krompirjeva juha s špinačo in piščancem

Sočna polenta z jajci in špinačo

V posodico sem nalila približno 200 ml vode, dodala 2 žlici polente in ko je voda zavrela, še špinačko. Med stalnim mešanjem sem kuhala cca 7 minut, da je bila polenta res mehka (je namreč domača in te sveže mlete s kmetij se kuhajo malo dlje). Rahlo ohlajeni porciji sem dodala žličko kokosovega olja.

OBROK DOJENČEK: 100 g špinačne kašice s polento, kokosovo olje (pojedla 90 g, dodatek AM 100 ml)

Leave a Reply