Sočna pleskavica s pirejem iz sladkega krompirja

Dolgo časa sem iskala način, kako doma pripraviti pleskavice iz mletega govejega mesa (Ekodar, itak 😀 ), ki bi bile sočne, rahle in ne bi razpadale, kar se pogosto dogaja. Po nekaj neuspelih poizkusih, sem našla (zame) optimalno razmerje sestavin in lahko rečem, da so jih tudi preizkuševalci pohvalili. 
Trik je v dodanem škrobu in pikici kisa ter žlički sode bikarbone. 😉 Velja preizkusiti in dober tek. 

Pire pa lahko pripravite tudi dojenčkom od 9. meseca dalje, tako da iz recepta izpustite sol in poper, namesto kravjega mleka pa lahko uporabite rižev ali ovseni napitek.

burger in sladki krompir koromac mlada cebulica

Sočna pleskavica s pirejem iz sladkega krompirja in koromača
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 45
KAJ POTREBUJEM
za 3 manjše pleskavice:
  • MLETO GOVEJE MESO EKODAR, 300 g
  • ŠKROB, koruzni, 1 jušna žlica
  • SODA BIKARBONA, 1 zvrhana čajna žlička
  • MLADA ČEBULA ali POR, brez listja, 1 manjša
  • GORČICA, 1 čajna žlička
  • POPER, ščep
  • SOL, ½ čajne žličke
  • RDEČA PAPRIKA, sušena, ½ čajne žličke
  • OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
za pire:
  • SLADKI KROMPIR, 3 večje
  • MLADA ČEBULICA, preostanek listov in del belega dela, manjši košček
  • KOROMAČ, ½ manjšega
  • MLEKO, 3-4 jušne žlice
  • OLIVNO OLJE, 1-2 jušni žlici
  • SOL, ščep
  • POPER, ščep
  • KOPER, ščep
  • MAJARON, ščep
KAKO TO GRE
  1. Sestavine za pleskavice, razen škroba, dobro premešamo. Enakomerno posujemo s škrobom in ponovno premešamo v enotno maso. Pustimo nekaj časa počivati.
  2. Iz mase oblikujemo 3 enakomerno debele pleskavice, ki jih pustimo nekaj časa v hladilniku. 15 minut pred peko jih pustimo na sobni temperaturi.
  3. Krompir olupimo, narežemo in skuhamo do mehkega. Odcedimo.
  4. Olje v ponvi segrejemo in na njem zarumenimo na drobno narezano čebulico in na tanke rezine narezan koromač (brez stržena). Ko se oboje zmehča, dodamo na kose narezan kuhan sladki krompir, premešamo in ugasnemo. S tlačilcem pretlačimo v pire, ki mu postopoma dodajamo olje in toplo mleko ter narahlo vmešavamo, dokler ne dobimo rahlega pireja.
  5. Pleskavice pečemo na kontaktnem žaru 5-7 minut na vskai strani (odvisno od debeline). Po peki jih pustimo še nekaj minut počivati.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko * brez jajc

 

Leave a Reply