Drugi del buče smo ponovno pretvorili v pire, obogatili s krompirjem in napolnili s slivami – hiter postopek. 🙂 Celoten potek je opisan v receptu spodaj. Največje presenečenje brbončic je usklajena povezava med sladkastim okusom buče, rahlo ostrim cimetom in nežno kiselkasto slivo. Njamsi! 🙂


- MUŠKATNA BUČA, 1/2 srednje velike
- KROMPIR, 3 majhni
- SOL, ščep
- PIRINA MOKA, 120 g oz. po potrebi več ali manj
- JAJCE, 1 kos
- ---
- SLIVE, sveže ali zamrznjene, 8-10 sliv
- CIMET, ščep ali dva
- Bučo narežemo, prav tako krompir na manjše koščke in skuhamo skupaj v vodi. Odcedimo in ohladimo. Pregnetemo v homogeno maso s tlačilko za krompir. Dodamo jajce, cimet in premešamo.
- Testo pomokamo in razvaljamo na 1-2 mm na debelo. S kozarcem ali modelčkom izrežemo krogce in na enega damo polovičko slivo ter pokrijemo z drugim krogcem. Zatisnemo na robovih in nežno oblikujemo v kroglico.
- Damo v vrelo vodo in kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.
- Postrežemo s ščepcem sladkorja in cimetom.
- * Cmoke kuhamo v večji količini vode; raje v manjših porcijah, kot da preveč naenkrat, ker se potem gnetejo v posodi in se nam lahko zlepijo.
- * Za mlajše dojenčke, ki še ne uživajo beljaka, lahko njoke pripravimo samo z rumenjakom ali ga preprosto izpustimo. Prav tako je pri nekaterih sporen cimet; v tem primeru raje uporabimo ščep vanilije ali pa izpustimo dišavnice in raje dodamo žličko domače slivove kašice.
- * Razmerje med bučo in krompirjem je 2,5:1.