Šampinjončkasti trikotniki in cvetačni kit

Šampinjončkasti trikotniki in cvetačni kit

Pompozen naslov, a zelo preproste jedi, kot ponavadi. Kot smo že večkrat govorili o uvajanju in predstavljanju zelenjave otrokom, sem med nasveti navedla tudi prirejanje zelenjave v razne otrokom prijazne paketke – kot je naprimer današnji kit. (Aha, več o izbirčnih navihancih, ki jim zelenjava ne tekne tako, pa več pišem tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/na-pomoc-moj-otrok-ne-mara-zelenjave/)

Kar se tega kita tiče, je zabavno tudi to, ker sem ubila dve muhi na en mah; kot že rečeno, otrokom prijazen “paket” zelenjave, ki pa poleg tega vsebuje še cvetačo, skrbno “skrito” v krompirjev pire, za drugačen okus sem ga pripravila s kokos maščobo in riževim mlekom – dol smo padli od dobrega okusa, prisežem. Zelo dobrodošla popestritev tudi navadnega krompirjevega pireja in primerna tudi za vse alergike na mlečne izdelke. 😉

Šampinjonovi trikotniki so pa nastali v ful hitrem metanju sestavin skupaj, saj se je že mudilo za kosilo (namig: če se zadržim kje zunaj predolgo in bi že morala kuhati, namesto drveti za otrokom na šprinterskem poganjalčku, mi ful pomaga to, da si med potjo nazaj v glavi splaniram kosilo in zmečem skupaj sestavine; tako ko pridem domov, hitreje vse pripravim). Ker je bil ravno petek, so mi prišle na misel ribe, tako da sem uporabila kar navadno tuno in nastali so prijazni polpetki, ki sem jih potlačila v trikotnike; da ne bo vedno okrogla oblika, pa še otroka lahko kaj naučimo ob tem. 😉
Namesto ribe lahko brez večje skrbi uporabite meso iz juhe ali popečenega piščanca; za brezmesne jedi pa toplo priporočam košček pora več in pretlačen rdeči fižol ali pa zmleto čičeriko.

cvetacni kit cvetacni kit2

Šampinjončkasti trikotniki in cvetačni kit
KOLIKO OSEB: 2
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * (pogojno mesno - ribe) * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
30 min
KAJ POTREBUJEM
 1. KROMPIR, 2 srednje velika
 2. CVETAČA, 1/2 manjše glave
 3. (krompirja in cvetače naj bo količinsko nekje približno enako, če pa želite bolj zakriti okus cvetače, dodajte raje 1 krompir več)
 4. RIŽEVO MLEKO, cca 100 ml (lahko tudi več ali manj)
 5. KOKOSOVA MAŠČOBA, 1/2-1 jušna žlica
 6. ---
 7. SVEŽI ŠAMPINJONI, cca 200 g
 8. TUNA, v lastnem soku, 1 mala pločevinka
 9. ORIGANO, 1 zravnana čajna žlička
 10. ŠETRAJ, 1/2 zravnane čajne žličke
 11. TIMIJAN, 1 zravnana čajna žlička
 12. SOL, ščep
 13. POPER, ščep
 14. DROBTINE, 1 zvrhana jušna žlica (lahko več ali manj)
 15. JAJCE, 1 kos
 16. KOKOSOVA MAŠČOBA, 1/2 jušne žlice
KAKO TO GRE
 1. Šampinjone narežemo na rezinice in jih skupaj z začimbami popečemo na segreti kokosovi maščobi. Naj se pražijo toliko časa, da spustijo vodo in se pričnejo malce prijemati na ponev; takrat ugasnemo in odstavimo.
 2. Šampinjone prestavimo v posodo in dodamo odcejeno tuno, jajce, rahlo solimo in popramo. Dobro premešamo in če je treba, dodamo malo drobtin, da lahko iz mase oblikujemo enako velike kroglice, ki jih potlačimo v trikotnike. (Lahko seveda pustimo tudi v obliki polpetkov.)
 3. Pustimo nekaj minut v hladilniku, da se malo strdijo.
 4. Med tem v drugi posodi skuhamo cvetačo in na drobno narezan olupljen krompir. Odcedimo in med tlačenjem (ali miksanjem s paličnim mešalnikom) vmešamo kokosovo maščobo in postopoma (med mešanjem ali miksanjem) prilivamo segreto riževo mleko.
 5. Trikotničke popečemo na malo olja ali kokosove maščobe do zlato rjave barve.
 6. Iz pireja oblikujemo kita, oči naredimo iz poljubne zelenjave (mi smo dali kapro).
NAMIGI
 1. * Jajce lahko tudi izpustite, prav tako nastanejo dobri trikotnički. 😉
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply