recepti za zdravo prehrano
 
Prava kraška fritaja

Prava kraška fritaja

V sodelovanju z Mercatorjem je nastal letošnji prvi recept znotraj projekta #KuhaM (http://www.mercator.si/si/naj-sosed/kuham/) in prvi izziv je bil super – izbrati je bilo potrebno navdih iz ene od slovenskih pokrajin in pripraviti jed po svoji izbiri. Ko sem zagledala Kras, sem takoj vedela, da je to to. Kraška kuhinja je zanimiva, ima veliko vpliva Istre, nekaj vpliva bližnjih vipavsko-kraških hribčkov. Je kuhinja, ki je pristna, ogromno uporablja domače in lokalne sestavine, ne komplicira, je preprosto slastna. Direkt za naš izziv. 🙂 No, tudi to, da mi je blizu po rodu (skoraj) ne gre zanemariti. Vsakič, ko izgovorim besedo Kras, doživim nekakšno nostalgijo – pred oči dobim nizke gričke, razprostrte doline, jeseni polne dežnikaric, v nos se prikrade vonj po nizkih borovcih in pogled na prelepe trte, vijugaste na močni, rdeči kraški zemlji. Prelepo.
In zato sem se odločila za fritajo, saj me takoj spomni na Kras – nizka, razprostrta, polna zelenja, dišeča, bogata, polna okusov. V preteklosti sem že delala našo, vipavsko frtaljo (fritajo, fritato) v pečici, sem se tokrat odločila za uno drugo kraško fritajo, kot so jo delali včasih, iz ponve. 
Vanjo rada dam RES ogromno začimb, da skoraj poka po šivih, ampak je pa potem taaako aromatična, puhasta, okusna in meni pravi comfort food. Poleti in pozimi. Moja moderna različica je iz pirine moke (včasih tudi mešam pirino navadno in pirino polnozrnato za malo več hrustljavosti). Ko je pečena na eni strani, jo flipnem na drugo in potem pečeno razkosam (kot recimo carski praženec ali šmorn). Nekatere različice te okusne jedi fritaja se delajo brez moke, naša domača pa ne. Res okusna jed, prinešena s Krasa, ki ima verjetno toliko različic, kolikor je kraških kuharic.

A vam je všeč? Dišeča, domača, slastna – moj comfort food iz otroštva. 🙂

kraska fritaja

Prava kraška fritaja
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 4
KAJ POTREBUJEM
  • JAJCA, velikost M, 3 kosi
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 150 g
  • NAVADNA PIRINA MOKA, 50 g
  • MLEKO, približno 200 ml
  • LISTI KOROMAČA, ena velika pest
  • MELISA, 1 pest svežih listkov
  • MLADA ČEBULICA ali MLADI ČESEN, 1 manjši šopek
  • SOL, ščep
  • POPER, ščep
  • OLJE ZA PRAŽENJE, 100 ml ali nekaj kock kokosove maščobe
KAKO TO GRE
  1. Zelišča, čebulico (ali česen) nasekljamo bolj na grobo - v tem primeru ne miksamo, ker nam pri ročnem sekljanju diši cela kuhinja in je to pravi vonj svežine. 🙂
  2. Jajca razžvrkljamo in dodamo moki, počasi prilivamo mleko. Če želimo bolj gosto fritajo, dodamo manj kot 200 ml mleka, sicer pa malce več.
  3. Vmešamo začimbe, solimo in popramo.
  4. Olje segrejemo in vlijemo fritajo; ko je na eni strani zapečeno, jo previdno obrnemo in do zlatorjave barve zapečemo še na drugi strani.
  5. Namesto olja lahko uporabimo tudi svinjsko mast - tako so včasih pekli.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-llakto vegetarijansko * z jajci

kuham

Leave a Reply