recepti za zdravo prehrano
 
Poletna mehiška piščančja solata s polnozrnatim čipsom

Poletna mehiška piščančja solata s polnozrnatim čipsom

Za kosilo si v katerem koli letnem času najraje pripravim … solato! Zakaj? Ker je hitro pripravljena, ker so povečini sveže sestavine, ker lahko uporabim vse, kar mi pade na pamet, predvsem pa ker dobim na tak način vse sestavine, potrebne za zdravo življenje na moj način. 🙂 Moški polovici je všeč, otroku je všeč, dojenčici v trebuščku glede na pretegovanje po jedi tudi … Zmaga! 🙂
Tokrat sem se odločila za mehiški pridih – s piščancem in v poletni različici. Za kvalitetno meso – file iz piščančjih beder so poskrbele Ekomesnine, ki jih obožujem, saj je to piščančje meso svetlobna leta oddaljeno od vsega, kar se prodaja na naših policah – tako po teksturi, kot po okusu in načinu priprave, predvsem pa ne gre za množično industrijsko rejo.
Kot verjetno veste, je v Sloveniji izredno težko dobiti eko domače piščance, zato sem se že pred leti razveselila ponudbe iz Ekomesnin, še pred prvim porodom. Ko sem pričela uvajati sinku piščančje meso, sploh nisem pomislila na kaj drugega kot na njihovo ponudbo. Priznam, enkrat do dvakrat leto posežem po konkurenci (kakšni hitri pikniki, ko nimam na zalogi tega mesa), pa mi je takoj jasno, zakaj kupujem mnooooooooooogo boljšo alternativo. 😀

Zadeva je zelo enostavna – potrebujete glavo listnate zelene solate (jaz si na obrok natehtam vsaj 100 g, ponavadi pa kar 150 g ali v primeru, da nimam dodatne zelenjave zraven, si pripravim 200 g). Ostala zelenjava je poljubna – poleti paše paprika, paradižnik, bučke, kumare, dodala pa sem še koruzo. Lahko bi še rdeči ali rjavi fižol, grah, stročji fižol, jajčevce, izbire je ogromno. 🙂

Na malo kokosove maščobe ali pa repičnega olja sem najprej na hitro popražila začimbe: koriander, kumino, origano, poper, malo čilija, rdečo sušeno papriko in timijan.

poletna solata s piscancem1 poletna solata s piscancem

Dodala sem meso piščančjih beder (50 g) in popražila do rjavega, v ponev sem nato vsula preostalo zelenjavo (1 zelena paprika, 1 paradižnik, 1 žlica koruze, 1 manjša kumara), narezano na enako velike koščke. Vse skupaj pražimo še 5 minut, ne predolgo, saj hočemo, da zelenjava ohrani hrustljavost. Na koncu dodamo koruzo. 

Počakamo, da se rahlo ohladi (10 minut), medtem pripravimo domač polnozrnat čips. Uporabimo testo kot za tortilje, ampak damo samo polnozrnato moko, ostalo pa sledimo postopku v receptu, razen da pečemo na vsaki stran malo dlje, saj želimo, da postane tortilja trda in se lepo nalomi na koščke. 

Vsa živila nadevamo na krožnik in prelijemo s prelivom iz kisle smetane, na osebo uporabimo 20 g kisle smetane, malo vode, žličko olivnega olja, žlico jabolčnega kisa, pol stroka česna (ali več, odvisno od poguma in okusa, pol žličke mlete rdeče paprike, poper in poljubno še sol).

poletna solata s piscancem2 poletna solata s piscancem3 poletna solata s piscancem4 poletna solata s piscancem5

 

 

Leave a Reply