recepti za zdravo prehrano
 
Piščanec z rižem iz pečice

Piščanec z rižem iz pečice

Pride tak dan, ko so enostavne jedi res najboljše. Predvsem tiste, kjer vse namečemo v en pekač in umažemo samo nekaj osnovnega pribora. Čeprav pa ne glede na to, da je piščanec z rižem sila preprost, izbira dobrega, domačega, kvalitetnega, certificiranega perutninskega mesa pri nas ni tako enostavna. Na srečo se vedno znova obrnem na Ekomesnine, ki imajo res vedno dobro perutnino, ki ne razočara. 🙂 Tokrat sem se lotila njihovih kračk, saj vse prevečkrat pozabimo nanje, čeprav je meso zelo kvalitetno, dobro in hranljivo, bolj kot recimo prsi. In kot sem že tisočkrat, dejala, če in ko boste dojenčku uvajali meso, res res res, investirajte malce več vsaj na začetku in mu zagotovite najboljšo kvaliteto, brez hormonskih pospeševalcev rasti, brez razne nekvalitetne krme in brez groznih pogojev, v katerih so bili rejeni. Glede na to, da je tistih 20-30 g mesa, ki ga damo, ko uvajamo prvič, res mini porcija, je tudi strošek za to bore majhen. Ko se dojenčkovo črevesje in pravzaprav celoten organizem šele razvija, se mi zdi ultra pomembno, da se ga čim manj “onesnažuje” z nepotrebnimi dodatki, velja tako za zelenjavo, kot tudi za sadje, meso, žita … Pa tudi zase, sploh pa še sedaj v nosečnosti, raje vzamem nekaj bolj kvalitetnega in ga na ta račun (če gledamo z vidika budgeta, saj je to meso dražje kot konvencionalna Pivka, Ptuj, … ) jem bolj poredko, 1-2x tedensko. To je pač moja filozofija – raje malokrat in takrat s poreklom ter kvalitetno. 

Skratka, malo uvodnega nagovora, sedaj pa k mojih kračkam. 🙂 

Zelo enostavno, res. Narezala sem zelenjavo: papriko, šampinjone, bučk mi je zmanjkalo, drugače bi romale v posodo, lahko bi še korenček, brokoli, stročji fižol … skratka, vse pride prav. Posebej sem zavrela liter vode skupaj z 200 g polnozrnatega rjavega riža, z začimbami – ker ne nerada uporabljam kocke, že ob besedi Vegeta mi postane slabo in ne prenesem mononatrijevega glutamata. Verjamem namreč, da se da s pravilno izbranimi začimbami pričarati čudovite okuse. 

piscanec z rizem

Vse skupaj sem pekla kakšno uro na 200°C in na koncu dodala malo sladke smetane (ma je bilo dobro tudi brez) in zapekla pod žarom v pečici, da je bilo bolj hrustljavo.

piscanec z rizem1

Če želite, lahko piščanca prej peko v pečici popečete na malo olja v ponvi, z vseh strani, da nastane hrustljava skorjica in potem sledite receptu. V tem primeru se čas peke skrajša za 15-20 minut. V obeh primerih je meso mehko, prijetnega okusa.

piscanec z rizem3

Piščanec z rižem iz pečice
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 3
KAJ POTREBUJEM
za 3 osebe:
  • PIŠČANČJE KRAČE EKOMESNINE, 1-2 na osebo, odvisno od velikosti
  • POLJUBNA ZELENJAVA, paprike, šampinjoni, cvetača, korenček, brokoli, bučke, ...
  • RIŽ, polnozrnat rjavi neoluščen, namočen čez noč, približno 50 g na osebo
  • ZAČIMBE, sušene: bazilika, origano, kurkuma, koriander, zelena, timijan, majaron, rdeča paprika, česen, čebula, sol in poper
  • GORČICA, 2-3 žlice
  • SLADKA SMETANA, če želite
KAKO TO GRE
  1. Krače operemo, dobro posušimo in naložimo na narezano zelenjavo. Premažemo z gorčico. Riž zalijemo s pol litra vode, dodamo vse začimbe in počakamo, da zavre. Nato ugasnemo. Polijemo po pekaču s piščancem in zelenjavo, ter dodamo še malo vode, če riž ni prekrit.
  2. "Kuhamo" v pečici 45-60 minut. Med peko kontroliramo; če se nam zdi, da se jed prehitro suši, dodamo vodo. Vendar pozor, po približno 20ih minutah zelenjava spusti vodo in pri meni ni bilo potrebno dolivati.
NAMIGI in NASVETI
* od 9. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih izdelkov (pogojno) * mesno - piščanec * brez jajc

 

Leave a Reply