Omamni obogaten ričet

Če ste ljubitelji ričeta, potem ste se verjetno že srečali z našimi recepti, saj ga velikokrat pripravim. Ravno pred kratkim, baby ričet: 

Uvajanje z BoobeeFoodee_mesec 3_dan 13

Enkrat prej pa v vegi različici, ki je super kremasta in po okusu izredno bogata, recept najdete v knjigici št. 1 –> https://www.boobeefoodee.si/blog/nudimo/knjigice/knjigica-z-recepti-boobeefoodee-1/

Vegi ričet

Tokrat pa sem nekako po navdihu sestavila skupaj mesno osnovo za dišeč golaž plus seveda ječmen, namočen čez noč, papriko, korenček, kolerabo, krompir, stročji fižol in … no, saj boste videli v nadaljevanju. 😉

 

Lahko rečem le, da kaj tako slastnega iz enega lonca res res res že dolgo nisem jedla. Mislim, da je fora tudi v obilici zelenjave, ki je prijetno pobožala brbončice in v kvalitetnem mesu. 

Omamni obogaten ričet
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 5
KAJ POTREBUJEM
za 1 velik lonec, 4-5 porcij za odrasle:
  • REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • EKODAR GOVEDINA, podplečje, 300 g
  • ČEBULA, 1 manjša
  • POR, 1 manjši košček
  • PAPRIKA, rdeča, 1 manjša (je najboljša za to jed, ker je sladka in polna okusa)
  • BUČKE, 1 manjša
  • STROČJI FIŽOL, 2 veliki pesti
  • ZELENA, sveža, nekaj listov
  • PETERŠILJ, svež, nekaj vejic
  • KORENČEK, 3 manjši
  • KROMPIR, 1 srednje velik
  • LOVORJEV LIST, 1
  • TIMIJAN, 1 čajna žlička
  • BAZILIKA, nekaj listkov
  • KORIANDER, v prahu, pol čajne žličke
  • KUMINA, mleta, pol čajne žličke
  • POPER, ščep
  • SOL, ščep
  • DIMLJENA PAPRIKA, ščep
  • JEČMEN, namočen čez noč, 300 g
za otroško verzijo (za dojenčke od 9. meseca starosti dalje), 2 porciji:
  • EKODAR GOVEJE MESO, podplečje, 50 g
  • JEČMEN, namočen čez noč, 50 g
  • BUČKE, pol manjše
  • PAPRIKA, rdeča, manjši košček
  • POR, manjši košček
  • KROMPIR, 1 manjši
  • KORENČEK, 1 manjši
  • STROČJI FIŽOL, 4-5 večjih komadov
  • ZELENA, sveža, 1 list
  • PETERŠILJ, svež, 1-2 vejici
  • TIMIJAN, ščep
  • BAZILIKA, 1 listek
KAKO TO GRE
  1. Za odraslo verzijo segrejemo olje in na njem opečemo meso, da porjavi; dodamo nasekljano čebulo in por. Nekajkrat premešamo, nato dodamo papriko in vse začimbe, razen lovorjevega lista. Pražimo nekaj minut, da začimbe zadišijo, ne smejo pa se zažgati. Nato dodamo preostalo zelenjavo in lovorjem list, nekajkrat premešamo ter dodamo ječmen, z vodo, v kateri se je namakal in dolijemo še toliko vode, da je vsa jed prekita in sega približno en prst nad jedjo.
  2. Kuhamo približno 30 minut in občasno premešamo; po tem času preverimo meso, če je dovolj mehko, drugače pa podaljšamo čas kuhanja še za 15 minut.
  3. Za otroško verzijo na malo vode podušimo meso skupaj z začimbami in čebulo, ko meso spremeni barvo, dodamo preostalo zelenjavo in zalijemo z vodo, da je jed prekrita in sega voda prst nad njo. Kuhamo 30 minut, občasno premešamo.
NAMIGI in NASVETI
GLUTEN: da
MLEČNI IZDELKI: ne
JAJCA: ne
MESO: da
SOJA: ne
OREŠČKI: ne
PALMINA MAŠČOBA: ne

 

Leave a Reply