Odišavljeni božični rženkoti

Odišavljeni božični rženkoti

Zadnja peka je prinesla na plano recept, ki se je že nekaj časa “tenstal” v naši kuhinji in čakal pravo priložnost. Velikokrat namreč iščemo ideje za rženo moko, tako da so ti piškotki prišli kot naročeni. Seveda ne gre brez pravih božičnih dišavnic: muškatni orešček, piment, cimet, klinčki, ingver, vanilija. 🙂
Dekoracijo tokrat prepuščamo vaši izbiri, mi smo jih samo malce pokapali z rjavim sladkorjem v prahu in malce jedilne barve.

rzenkot1rzenkotirzenkot2rzenkot3

Odišavljeni božični rženkoti
KOLIKO PORCIJ: 30
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
45 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
15 min
CELOTEN ČAS
45 min
KAJ POTREBUJEM
  1. RŽENA MOKA, 90 g
  2. POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 90 g
  3. SOL, ščep
  4. KREMNI SIR, 70 g
  5. MASLO, 80 g
  6. RJAVI SLADKOR, 50 g
  7. MEŠANICA ZAČIMB: piment, kardarmom, klinčki v prahu, muškatni orešček, skupaj 1 zvrhana čajna žlička
  8. CIMET, 1 čajna žlička
  9. VANILIJA, noževa konica
  10. ---
  11. za preliv
  12. RJAVI SLADKOR V PRAHU, nekaj žlic
  13. VODA, nekaj žlic
  14. JEDILNE BARVE, nekaj kapljic
KAKO TO GRE
  1. Maslo zmehčamo na sobni temperaturi in zmešamo s kremnim sirom do gladkega.
  2. S stepalnikom v to maso vmešamo sladkor in začimbe.
  3. Moki zmešamo ter rahlo solimo.
  4. Obe mešanici zmešamo skupaj in ugnetemo v gladko testo, ki naj dobre pol ure počiva v hladilniku.
  5. Nekaj minut pred valjanjem ga pustimo na sobni temperaturi, da se malo zmehča, nato pa razvaljamo na 3-4 mm na debelo in izrežemo poljubne oblike.
  6. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 12-15 minut (odvisno od debeline).
  7. Ohladimo in poljubno okrasimo - za preliv zmešamo vodo s sladkorjem v gladko pasto in dodamo barve.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply