recepti za zdravo prehrano
 
Kurkumino mleko

Kurkumino mleko

Ste že slišali za kurkumino mleko oz. zlato mleko? Tudi jaz prvič šele nekaj dni nazaj, ampak hej, učimo se vsak dan. 🙂

kurkumino-mleko10

Kurkumino mleko je super zdrav napitek, znan po svojem protivnetnem delovanju, kar pogosto pride prav v obdobju povečanih obolenj, kot je ta naš jesenski čas. Kurkuma je namreč cenjena sestavina širom sveta, predvsem pa v indijski in ajurvedski kuhinji ter vedi o samopomoči pri raznih obolenjih ter hkrati tudi vedi o pravilnem in uravnoteženem prehranjevanju, ki teži k uravnovešenosti sistema.

Kurkumino mleko je zelo lepe zlate barve, po kateri je dobilo tudi ime in tako slastnega okusa, da ne boste verjeli, dokler tega čudežnega napitka ne preizkusite.

kurkumino-mleko1 kurkumino-mleko

Zelo enostavna priprava, nekaj sestavin, ki ne bi smele manjkati v nobeni kuhinji in že se boste posladkali, razvajali brbončice in storili nekaj dobrega za svoj imunski sistem. 

Nekaj osnovnih napotkov:
* kurkuma je zelo dobra, ampak specifičnega, dokaj močnega okusa in vonja, zna biti komu premočna. Če je niste vajeni, je na začetku dodajte samo ščep in postopoma potem s časom zvišujte dozo. Pri toplotni obdelavi se (zato ker je ne pražimo, ampak kuhamo), okus zelo zmanjša in pikanten pridih izgine; ostane le sladka nota.
* pitje napitka se priporoča zvečer in če vam bo všeč, predlagam, da si pripravite pasto (opisano spodaj) – za prvič pa vam raje predlagam, da si pripravite samo eno skodelico in preizkusite
* odlična je z riževim mlekom, prav tako zelo paše v kokosovo, preizkusila pa sem tudi z navadnim – v vseh primerih je napitek izredno okusen.
* poper je nujni dodatek, saj se tako še dodatno aktivira oz. sploh aktivira kurkumin, ki je aktivna sestavina kurkume in tista ta dobra, protivnetna. Popra se ne čuti sploh, brez skrbi, pa tudi toplotno je obdelan, tako da močen poprast okus izzveni. 

kurkumino-mleko-5 kurkumino-mleko-4

RECEPT ZA KURKUMINO PASTO
1 čajna žlička kurkume
ščep popra
2-3 čajne žličke vode
Zgornje sestavine so tudi recept za eno skodelico (3 dcl mleka) kurkuminega mleka. Če boste delali potem pasto v večjih količinah, sestavine ustrezno povečajte. 

Vse sestavine za pasto damo v posodo in pokuhamo, da se malo zgosti (količina za eno skodelico je pripravljena v 2-3 minutah, če pa kuhate večje količine, jih kuhajte toliko časa, dokler se pasta ne malo zgosti). Jaz nisem kuhala do strašne gostote, ampak samo da se je malo zgostilo, tako da nastane kot nek sirup. Zadeva je dobra tudi kot krepčilni napitek, če ste v stiski s časom in ste pozabili na slavni sirup za krepitev imunskega sistema Imunko. Žličko ohlajene omenjene paste zmešajte z žličko limoninega soka (ali čistim vitaminom C v prahu, lahko pa tudi camu-camu-jem), dodajte žličko domačega gozdnega medu in ščep ingverja. Pojejte in poplaknite z malo vode. Zdravi ste! 🙂

kurkumino-mleko-3 kurkumino-mleko-2

Sestavine za eno skodelico damo v posodo, na hitro pogrejemo, da se zgosti in prilijemo poljubno mleko. Počasi segrejemo do vretja in ugasnemo, pustimo nekaj minut počivati, postrežemo še toplo. Dodamo med ali javorjev sirup, dodajam, brez tega zna biti grenko. Njam njam in sladke sanje. 😉

 

 

Leave a Reply