Krompirjevi njoki brez moke z domačo rdečo omak’co

Krompirjevi njoki brez moke so zanimiva alternativa klasičnim njokom; primerni, če ste alergični na gluten ali ga ne uživate in takšnih in drugačnih razlogov.

So zelo zelo rahli, mehki in nežnega okusa. Jajce smo uporabili za vezavo, ampak gre tudi brez.
Omakica je kontrastna – iz pečenih češnjevih paradižnikov, črnih oliv, parmezana in bazilike, preizkušena in vedno slastna kombinacija. Namesto parmezana lahko uporabimo tudi kvasove kosmiče.

krompirjevi njoki2 krompirjevi njoki3krompirjevi njoki1

krompirjevi njoki

Krompirjevi njoki brez moke z domačo rdečo omak'co
KOLIKO OSEB: 3
* od 11. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov (brez parmezana) * ovo-vegatarijansko * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
1 hr
CELOTEN ČAS
1 hr 15 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
1 hr
CELOTEN ČAS
1 hr 15 min
KAJ POTREBUJEM
  1. KROMPIR, svež 1kg (kuhan 500 g)*
  2. KROMPIRJEV ŠKROB, 50 g
  3. JAJCE, 1 kos
  4. ---
  5. ČEŠNJEVCI, 200 g
  6. ORIGANO, nekaj ščepcev
  7. ČRNE OLIVE, nekaj kosov
  8. PARMEZAN, 1 manjši košček (ali 1 jušna žlica kvasnih kosmičev)
  9. BAZILIKA, sveža, nekaj lističev
KAKO TO GRE
  1. Paradižnike prerežemo in nadevamo v pekač.
  2. Krompir prerežemo na polovice, prešpikamo z vilico in skupaj z olupkom nadevamo na pekač.
  3. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C; paradižnike 25 minut, krompir pa pustimo še 35 minut dlje.
  4. Krompir rahlo ohladimo in olupimo, z vrha odstranimo morebitno skorjico. Pretlačimo ga kot za pire; ko ga že nekaj časa tlačimo in se nam zdi, da je že dovolj, ga še vseeno kar nekajkrat pretlačimo. 🙂
  5. Vmešamo jajce, dobro premešamo, da se razporedi in nato vmešamo še škrob; ravno tako dobro premešamo.
  6. Oblikujemo dolge svaljke (kače), ki jih nato razrežemo na majhne njoke. Nastane približno 50 - 60 njokov, odvisno od velikosti.*
  7. Kuhamo jih v rahlo slanem kropu, dokler ne priplavajo na površino.
  8. Pečene paradižnike skupaj z olivami, baziliko in parmezanom zmiksamo v srednje gladko omako.
NAMIGI
  1. * Tehtali smo svež krompir, nato pa še pečen in olupljen. Teža upade za polovico in 500 g krompirja smo porabili za njoke.
  2. * Krompir pečemo in ne kuhamo zato, da je masa bolj suha in ne preveč napita, kot bi bila v vodi in so njoki zato bolj rahli ter ne potrebujejo moke za vezavo.
  3. * Presežek njokov lahko razporedimo na pladenj in zamrznemo, nato pa samo stresemo v plastično vrečko.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply