
Korenčkova rižota in piščanec v curry omakci
2014-08-17 20:48:37

KOLIKO OSEB: 3
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * mesno - piščanec * brez jajc
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
35 min
KAJ POTREBUJEM
- RIŽ, 150 g
- REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
- ČEBULA, 1/2 srednje velike
- KORENČEK, 3 večji
- TIMIJAN, 1 velik ščep
- PARADIŽNIK, 1 večji
- PIŠČANČJA JUŠNA OSNOVA, 400 ml
- KISLA SMETANA, 1 jušna žlica
- ---
- OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
- PIŠČANEC, prsi ali stegno brez kosti, 100 g
- BUČKE, 1 manjša
- ŠAMPINJONI*, 50 g
- ČEBULA, 1/2 srednje velike
- MEŠANICA CURRY, 1 čajna žlička*
- RDEČA PAPRIKA, 1 čajna žlička
- PIŠČANČJA JUŠNA OSNOVA, 200 ml
- RIKOTA, 1 jušna žlica*
KAKO TO GRE
- Za rižoto najprej segrejemo olje v posodi in na njem popražimo čebulo, da porumeni. Dodamo timijan in na drobno narezan korenček; nekajkrat pomešamo, nato pa dodamo nakockan paradižnik brez olupka.* (opombe spodaj)
- Ogenj povečamo na skoraj največ, dodamo opran riž, ga premešamo, da postekleni (pazimo, da se ne prime). Zalijemo z vročo jušno osnovo (2 dcl najprej) in na majhnem ognju počasi dušimo in pogosto mešamo. Ko se riž prične prijemati na dno, ponovno zalijemo z osnovo in tako naprej, dokler ne porabimo vseh 400 ml in se riž ne skuha do mehkega.
- Ugasnemo, odstavimo in pustimo na toplem.
- V ponvi segrejemo olje, čebulo popražimo, da zarumeni in na njej popečemo koščke mesa - na vsaki strani 2-3 minute. Začinimo s curry-jem in rdečo papriko, premešamo dodamo na koščke narezane šampinjone in bučke, zalijemo z 200 ml jušne osnove in na majhnem ognju pustimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Na koncu primešamo rikoto in čez minuto ugasnemo.
NAMIGI
- * Otrokom, mlajšim od 2. let ponavadi ne dajemo še gob, ker so težje za prebavo, omako, kjer so se kuhale, pa lahko.
- * Previdno s curry mešanico, ker je lahko precej pekoča; če jo zmešamo sami, lahko tudi izpustimo čili ali ga damo manj kot ostalih začimb.
- * Rikoto lahko nadomestimo z drugim kremnim sirom, kislo smetano, sirom cottage ali mascarponejem.
- * Za preprosto odstranjevanje olupka paradižnik za minutko potopimo v vrelo vodo.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/