recepti za zdravo prehrano
 
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?

Uf, čeprav me čaka še mesec in pol prenašanja trebuščka naokoli na izlete, sem si tokrat v drugi nosečnosti pripravila torbo že malo prej. Predvsem tudi zato, ker nisem želela tako komplicirati kot prvič in zato, ker sedaj vem, kaj me čaka in imam tudi sama nekaj trikov, ki pridejo komu prav. Prečesala sem kar nekaj seznamov stvari, ki jih potrebujemo nesti v porodnišnico, tako za mamo kot za otročička in sem spisala svoj seznam, ki meni pride prav, ker rodim v začetku septembra, ko so dnevi še pretežno topli. Torej, kaj potrebuje vsaka nosečka v svoji previjalni torbi/nahrbtniku?

torba za iz porodnisnice

torba za iz porodnisnice1

MAMICA POTREBUJE:

materinska knjižica z vsemi izvidi (o krvni skupini), napotnico ginekologa za v porodnišnico

zdravstvena kartica

mobilni telefon in polnilec (nekatere vzamejo še fotkiča in/ali kamero, to naj ima pri nas ati, sama se zadovoljim s telefonom, saj prvič nisem imela kaj veliko časa fotkati, ker smo se ukvarjali z drugimi stvarmi)

denarnico z denarjem (ne vem, točno zakaj, ampak verjetno pride prav … 😀 )

osnovne toaletne potrebščine (toaletna torbica) 

  1. zobna ščetka in zobna pasta (nuuujno potrebno, da se počutite po porodu, če se že ne morete stuširati, vsaj malo bolj človeško in sveže)
  2.  gel/milo za tuširanje (priporočam, da vzamete nek poseben vonj, ki vam je blizu, ker boste potem vsakič, ko se boste v prihodnje s tem stuširali, podoživeli lepe občutke prvih dni z novorojenčkom. Vsekakor priporočam kaj blagega, naravnega; naj otrok zavoha vas in ne sintetičen parfum).
  3. šampon in balzam za lase (med prvim porodom sem se prešvicala kot na manjšem maratonu sredii poletja, tako da ja, ko sem si prvič umila lase, sem se počutila fantastično)
  4. gel za čiščenje obraza/tonik za obraz (meni je to osnovni jutranji obred, kremo bom pa izpustila, ker ima močnejši vonj, kljub temu, da je naravna in želim, da moje milo malo bitje voha mene, ko ga ljubčkam). 🙂
  5. milo za intimno nego (če ne boste šivane, pride prav, jaz ga bom imela za vsak slučaj. Uporabljam pa bio naravno, brez dišav in agresivnih spojin.
  6. glavnik/krtača (ker želim biti vsaj malo urejena, ličil pa ne bom jemala s sabo, ker sem naravno dovolj lepa. 😀 Hec, preprosto ne čutim potrebe, prvič pa tudi časa ni bilo.
  7. vazelin za ustnice (nuja, ker se ustnice precej izsušijo med porodom, pa tudi precej suh zrak je v sobah)
  8. krema za telo (če imate občutljivo in suho kožo, pride prav; suh zrak v sobi in bolj groba spalne srajce – nujno se je treba mazat. Jaz se nisem, ker ni bilo časa). 
  9. krema za bradavice (dodajam na seznam, ker jo že sedaj uporabljam, ne vem, kako sem pozabila nanjo).

modrček za dojenje (2x) – nekatere so brez, meni je bila pa tista spalna srajca za ene 4 številke prevelika in je vse viselo od povsod, tako da mi je bilo bolj udobno imeti mehek in bombažen modrček (H&M so mi super, btw)

blazinice za dojenje (ja, se kar potrebujejo od začetka. Nekaterim izteka mleko, drugim je prijetneje nositi mehkejšo podlogo na občutljivih bradavicah). Pridejo prav.

natikači (ja, nuuuuja, sploh naj bo nekaj z debelim podplatom za pod tuš, ker ni vedno vse brezhibno čisto. Jaz imam roza fake Crocse, super bodo!). Jeseni, pozimi in zgodaj spomladi pridejo prav še kakšne nogavičke.

obleke za domov (sem jih kar napakirala v eno vrečko za v skrinjo in napisala za atija, da ne bo zmeden iskal. 🙂 Udobna trenirka, nogavice, kratka majica in ena dolga majica za vsak slučaj. Superge mi bo prinesel naknadno.

oblačila na oddelku (sicer se dobijo krasne spalne srajce :D, ampak ni nujno, da so v vaši velikosti. Meni je bilo vse preveliko in ker smo bili tam v začetku septembra je bilo precej vroče, zato mi je cimra v sobi dala idejo; spalno srajco si je spodvihala navzdol in z rokavi privezala okoli pasu, zgoraj sva pa oblekle tanke majčke z naramnicami. Tako sva ful lažje dihali in je bilo prevej lažje). Pozimi od oz. pozne jeseni verjetno tega ne boste potrebovale.

mrežaste hlačke in vpojni vložki (tokrat sem vzela Mama od To.to, prvič pred leti jih še ni bilo in sem imela Vir80, samo niso glih praktični, sploh če si šivan, se vse prime in razpada in vleče in … au.) Nekaj se jih dobi na oddelku, vendar za vsak slučaj kar imejte zalogo – itak se pa potem porabi še doma. Brisače prejmete. 

prigrizki (prisegam na pirine krekerje s semeni (dovolj OH in maščob za energijo), pa kakšno suho sadje z oreščki (jabolčni krhlji, pa kakšen sušen mango mi je super) za vmes pozobat ter stekleničko za vodo, za vsak slučaj. 

duda (upam, da je ne bomo potrebovali, ampak za vsak slučaj sem pripravila; odpakirala in prekuhala jo bom doma ter dala v škatlico)

nastavki za dojenje (meni so v prvo deloma pomagali, ampak ne veliko, za doma potem so mi pa prišli prav)

obroč za sedenje (kar navaden otroški za plavanje; prvič sem sicer bila šivana, ampak ga nisem potrebovala, se pa res nikoli ne ve. Na srečo je sedaj doma izbira kar pestra. 😀 

 

OTROK ZA DOMOV POTREBUJE:

plenice (tetra 1x in plenička za enkratno uporabo 2x)

1 x žabice (to so v bistvu hlačke s stopalkami, bombažne ali bambusove)

1x bodi z dolgimi rokavi bombažen (priporočam zapenjanje spredaj, ker tako novorojenčku bodije vlečt čez glavo je muka in naporno)

1x mako majčka (taka povijalna okoli telesa ali pa z zapiranjem spredaj)

1x nogavičke (ker bo naša mala ____________ – ime naj ostane še skrivnost 😉 ) podedovala večino oblekic od starejšega bratca, sem samo za iz porodnišnice vzela punčkast komplet, za foro pa bo dobila modre nogavičke (saj veste, kot neveste – something old, something new, something borrowed, something blue. hahaha 😉 )

1x tanke bombažne rokavičke (ker imajo novorojenčki dolge nohte in se lahko opraskajo, ni prijetno)

1x navadna, bombažna kapica

Tudi vse te stvari sem napakirala v eno vrečko in nanjo napisala, da bo ati vedel. 🙂

torba za iz porodnisnice3

1x lupinica (avtosedež od 0-9, skupina 0)

Če rodite pozno jeseni ali pozimi, bi k temu dodala še:

1x plišast debel kombinezon (dolgi rokavi in stopalke)

1x plišaste rokavičke

1x plišasto kapico

1x odejico (prekrijete lupinico)

Glede na to, da otroka ponavadi nesemo relativno blizu do avta, z oblačenjem in prekrivanjem ne bi pretiravala. 🙂

previjalni nahrbtnik

Še nekaj besed o previjalnem nahrbtniku. Iskala sem popolno previjalno torbo, pa ni šans, da bi našla nekaj kar ustreza mojih kriterijev (cena, uporabnost, miljon predalov, hladilni predali, …). Poleg tega sem se navadila na nošenje nahrbtnika zaradi bolečin v rami in brez tega ne morem več. Po približno enomesečnem brskanju sem končno se opogumila in iz aliexpress naročila ta moj pikčast nahrbtnik. Brez heca, dol sem padla. Ima vse, kar hočem imeti. Odpira se na obe strani, zračen je, lahko se pripne na voziček, miljon predalov, ojačanih, poseben predal za robčke, da se na hitro stegnem in vzamem brez packanja po ostalih žepih. Poseben žep za daljše hlajenje stekleničk (razne pijače, ipd.), posebne predale za plenice, podlogo za previjanje, odpre se še na dnu in na hrbtu ima posebej predalček za osebne stvari (da ti ne kdo zmakne od spredaj). Navdušena ful. Aja, blago je vodotesno, šivi so lepi, zelo močen in trpežene deluje, pa lepo je narejen. Zakaj jih kdo še ne uvaža k nam?

Tako, mislim, da imam vse. Sem še kaj pozabila?

In ja, omg, strah me je. Tudi v drugo. Oziroma v drugo še bolj. Prvič še nisem vedela, kaj me čaka. 😀 

Leave a Reply