Fižolova pleskavica in kuskus na oranžno

Fižolova pleskavica in kuskus na oranžno

fizolova pleskavica, kuskus na oranzno

Fižolova pleskavica in kuskus na oranžno
KOLIKO OSEB: 2
* od 10. meseca dalje * brez mlečnih izdelkov * z glutenom * brez jajc * vegansko
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
25 min
CELOTEN ČAS
45 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
25 min
CELOTEN ČAS
45 min
za pleskavice
  1. FIŽOL, vložen, brez dodatkov, 140 g
  2. CVETAČA, 1/4 manjše glave
  3. PIRINI KOSMIČI, namočeni v vodi, 3 jušne žlice
  4. PETERŠILJ, svež, nasekljan, 2 jušni žlici
  5. KORIANDER, sušen, v prahu, ščep
  6. KUMINA, sušena, v prahu, ščep
  7. ČEBULA, nasekljana, 3 jušne žlice
  8. ZELENA, sušena, 1 jušna žlica
  9. DROBTINE, pšenične, polbele, 3 jušne žlice (po potrebi tudi več)
  10. REPIČNO OLJE
  11. ---
za kuskus na onražno
  1. ČEBULA, nasekljana, 1 jušna žlica
  2. ČESEN, nasekljan 1 mali strok
  3. POLNOZRNAT KUSKUS, 100 g
  4. RDEČA LEČA, 50 g
  5. KORENČEK, 1 večji
KAKO TO GRE
  1. Zjutraj damo rdečo lečo v hladno vodo in pustimo, da se namaka. (Lahko pa pustimo tudi čez noč).
  2. Pred kosilom vodo odlijemo in lečo odcedimo. V posodo nalijemo vodo, toliko, da prekrijemo dno; temperaturo kuhalnika damo na največ.
  3. Vsujemo nasekljano čebulo in mešamo; ko skoraj vsa voda izpari, dodamo še nasekljan česen, takoj ko zadiši, temperaturo zmanjšamo in dolijemo približno 1 dcl vode. Vanjo damo na drobno narezan korenček in rdečo lečo. Temperaturo zmanjšamo in skuhamo do mehkega. Proti koncu dolijemo še malo vode, povečamo temperaturo, da zavre in zakuhamo kuskus.
  4. Medtem, ko se korenček in leča kuhata, fižol dobro odcedimo.
  5. Cvetačo nacvetkamo in skuhamo na pari do mehkega. Ravno tako odcedimo pirine kosmiče, če so premokri, jih še ožamemo.
  6. Ko se cvetača malo ohladi, jo damo v posodo skupaj s fižolom, nasekljano čebulo, odcejenimi kosmiči, začinimo ter vse skupaj zmiksamo v čimbolj gladko zmes. Postopoma dodajamo drobtine in sproti mešamo; masa naj bo dovolj kompaktna, da jo lahko oblikujemo in se nam ne lepi več na roke. (Bodimo pazljivi – če bo drobtin preveč, bodo pleskavice pretrde).
  7. Oblikujemo prikupne pleskavice (iz omenjene mase nastanejo 4 srednje velike).
  8. Pečemo na kontaktnem žaru, ki ga še mrzlega rahlo premažemo z oljem; pečejo se 5-7 minut na vsaki strani oziroma do zlatorjave barve. (Lahko pečemo tudi v ponvi na srednji temperaturi 3-5 minut na vsaki strani).
  9. Odcedimo na papirnati brisači.
BoobeeFoodee https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply