Falafel iz sokovnika Optimum 600

Wait, whaaat? Falafel in sokovnik, tej se je zmešalo. 😀 Bi verjetno marsikdo pomislil oz. je pomislil ob tem naslovu. Nič hudega, svet bi bil dolgočasen brez norih in posebnih ljudi. 

Za tokratni izziv sem si zadala pripraviti maso za falafle iz namočene čičerike (ne kuhane!) prav v sokovniku, saj se moj prijateljček Optimum 600 ponaša s super močnim polžom, ki kar melje in melje. Že po nekaj minutkah sem vedela, da sem se odločila prav. In še nekaj, ne le falafle, tudi super dober čičerikin namaz aka. humus lahko pripravite in ne bo okusu prav nič zaostajal za tistim iz blenderja. Kul zadevica, ne? 🙂
Ker je sokovnik seveda namenjen predvsem sočenju/mletju svežih zadev, se nisem mogla upreti, da nisem poleg čičerike vrgla še nekaj svežega stročjega fižola. (Priporočam: če imate mladega, ga uporabite, ta moj je bil pa že starejšega letnika in obupno nitkast, tako da sem lovila iz mase nitke in ko ti pridejo pod zob … brrrr …)

Ma v glavnem, poglejte jih, te moje falafle, v tem super zdravem, hitrem in res enostavnem pita sendvičku. Njaaaaaammmsi. 🙂

falafel-iz-sokovnika-2falafel-iz-sokovnika-3falafel-iz-sokovnika-4falafel-iz-sokovnika

In še postopek, boste videli, zelo enostavno je. Kot vedno pri teh stvareh, uporabim slepi nastavek, saj želim ohraniti skupaj pulpo s tekočino.

falafel-iz-sokovnika-5falafel-iz-sokovnika-7falafel-iz-sokovnika-6

Vroooom in že melje. 😀 Vmes sem nekajkrat dala v “rikverc”, da se je masa spet malce drugače zavrtela in jo je polž še bolje zagrabil.

falafel-iz-sokovnika-8falafel-iz-sokovnika-9

Gostila pa sem z domačo polento, odlično, od Klepčevih.

falafel-iz-sokovnika-10falafel-iz-sokovnika-11

Falafel iz sokovnika Optimum 600
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 10
KAJ POTREBUJEM
za približno 10 falaflov:
  • ČIČERIKA, namočena čez noč, cca 300 g
  • TAHINI, 3 jušne žlice (če ga nimate, lahko date 4 jušne žlice sezamovih semen, ravno tako se obnese)
  • LIMETIN SOK, pol limete
  • SOL, POPER
  • KORIANDER, mlet, 1 mala čajna žlička
  • KUMIN (orientalska kumina, močnejšega okusa kot naša kumina), 1 mala čajna žlička (če je nimate, lahko uporabite tudi navadno kumino, ravno tako pridejo dobri falafli)
  • POLENTA, 3-4 jušne žlice za zgoščevanje in povezovanje mase
  • STROČJI FIŽOL, ena pest (lahko izpustite, lahko dodate 2 jušni žlici graha, ali eno malo rdečo peso, ali 2 korenčka, ipd.)
KAKO TO GRE
  1. Čičeriko skupaj s stročjim fižolom zmeljemo v sokovniku. Masi dodamo začimbe in postopoma gostimo s polento, da le-ta počasi posrka vodo. Dodamo limetin sok, sol in poper in dobro premešamo.
  2. Pustimo nekaj časa počivati, nato pa oblikujemo polpetke, ki naj bodo enako veliki.
  3. Popečemo na malo olja ali kokosove maščobe in jih odcedimo na papirnati brisački.
NAMIGI in NASVETI
* od 7. meseca dalje (raje spečemo v pečici) * brez glutena * brez mlečnih izdelkov* * vegansko * brez jajc

Ta krasen pita sendvič pa vsebuje:

  • popečen pita kruh
  • avokadov namaz (pretlačen avokado, sol, poper, limetin sok za svežino)
  • soparjena blitva
  • vložena pečena rdeča paprika

Leave a Reply