ČRNA LEČA, namočena čez noč, lahko tudi 48 ur namakanja v hladilniku, 150 g
RIŽ, surov, 60 g
PAPRIKA, 1 rdeča, 1 zelena
MEŠANICA ZAČIMB, 2 zvrhani čajni žlički
JAJCE, 1 na osebo
PETERŠILJ, nekaj za okras
KAKO TO GRE
Lečo operemo in namakamo v hladni vodi, lahko tudi do 48 ur. Operemo in odcedimo.
V posodo damo olje in na njem na hitro popražimo začimbe - takoj ko zadišijo, dodamo lečo, narezano papriko in malce vode, premešamo. Pazimo, da se začimbe, ne prismodijo, ker bodo grenke, jed pa neokusna. Če se nam to zgodi, raje ponovimo postopek od začetka v sveže pomiti posodi.
Lečo kuhamo z začimbami nekaj minutk, nato dodamo riž in prilijemo vodo, da je jed prekrita s tekočino. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo moč kuhališča in počasi kuhljamo, da jed vre. Kuhamo jo dobrih 20 minut, občasno premešamo. Ko sta leča in riž mehka, je jed pripravljena.
Posebej spečemo jajce in ga položimo na jed. Okrasimo s peteršiljem in po želji z mletim čilijem
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/crna-leca-z-rizem-in-jajcem/