Bučke v smetanovi omaki
AVTOR: 
ČAS PRIPRAVE: 
ČAS KUHANJA: 
SKUPNI ČAS: 
PORCIJ: 3
 
KAJ POTREBUJEM
za 3 osebe:
  • BUČKE, mlade, neolupljene 1 kg
  • SLADKA (ali riževa, ovsena) SMETANA, 150 ml
  • KISLA SMETANA, 1 jušna žlica
  • SOL, ščep oz. po okusu
  • POPER, ščep
  • MLETA SLADKA PAPRIKA, ½ čajne žlličke
  • PARADIŽNIKOVA MEZGA ali pa OMAKA, 2 jušni žlici (mezge pa dodamo samo 1 jušno žlico)
  • OLIVNO OLJE oz. poljubna maščoba, 1 jušna žlica
  • ČESEN, 1 strok
  • PETERŠILJ, nasekljan, 2 jušni žlici
  • ZELENA, sušena, ščep
KAKO TO GRE
  1. Bučke umijemo (in če niso zelo mlade oz. manjše tudi olupimo). Če imamo starejše in večje bučke, odstranimo notranji del s semeni. V tem primeru tudi dodamo nekoliko več bučk, da ne bi bilo omake premalo. Narežemo na manjše koščke.
  2. Maščobo segrejemo, nanjo stisnemo česen, takoj ko zadiši, dodamo zeleno in bučke. Premešamo in dušimo na manjšem ognju. Rahlo posolimo, dodamo paradižnikovo omako, mleto papriko in poper.
  3. Tako dušimo med občasnim mešanjem 10-15 minut, da postane meso bučk zelenkaste barve. Zalijemo s smetano in dodamo kislo smetano ter kuhamo še 5 minut. Na koncu primešamo svež peteršilj.
NAMIGI in NASVETI
* od 6. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi proizvodi (dojenčkom, ki še ne uživajo mlečnih izdelkov, jed pripravimo z rastlinsko - riževo, ovseno, ipd. smetano) * vegetarijansko/vegansko * brez jajc
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/bucke-v-smetanovi-omaki/