Veganski bučkini rjavčki (browniji)
AVTOR: 
ČAS PRIPRAVE: 
ČAS KUHANJA: 
SKUPNI ČAS: 
PORCIJ: 20
 
KAJ POTREBUJEM
za pekač 24x33 cm
  • * polbela pirina moka (lahko uporaite katerokoli, samo brez glutena nisem še delala), pride zelo dobro tudi s polnozrnatimi različicami - pirina, kamutova, pšenična, ker dodajo še malce več hrustljavosti, 300 g
  • * bučke, 450 g, brez odcejanja
  • * zmiksane višnje, 100 g (ali drugo poljubno sadje, ali pa brez)
  • * nerafinirani rjavi sladkor, 120 g (lahko uporabite kaj drugega, samo v tem primeru, ker ni jajc in banan, je sladkor tisti, ki drži pecivo pokonci. Razen sirupi bi ga posedli.) Tokrat sem uporabila Sukrin Gold, ampak se bom raje še naprej držala rjavega sladkorja. So pa tudi v tem primeru lepo uspeli.
  • * vinski kamen (ali pecilni prašek, kakor želite), 10 g
  • * 1 jabolko, 100 g
  • * soda bikarbona, 1 zvrhana čajna žlička
  • * kokosova maščoba, 130 ml
  • * pravi kakav, 60 g
  • * mešanica mletih orehov in lešnikov, 60-100g, lahko tudi samo nasekljate orešček.
  • Če je kdo alergik, jih lahko izpusti, v tem primeru pa dodajte 50 g moke več.
KAKO TO GRE
  1. Najprej zmešate kokosovo maščobo (če ni v tekoči obliki, jo malo segrejte, ampak ne preveč) skupaj s sladkorjem. Dodajte mlete oreščke, vinski kamen in sodo. Postopoma vmešajte moko in kakav.
  2. Posebej v gladko kašico zmiksajte bučke in jabolko, naj bo brez koščkov, ker se tako masa za pecivo lepše zmeša in bolj enakomerno speče.
  3. Dodajte k preostali masi in dobro premešajte.
  4. Če je masa pregosta (dodajte 50-100 ml poljubnega mleka, sama sem dala 70 ml riževega napitka).
  5. Masa za rjavčke je precej "mokra", bolj kot za mafine, pocasta in lepljiva. Mene spominja na blato. :D
  6. Prelijete jo v pekač in pečete v predogreti pečici na 180°C od 45-60 min - odvisno od debeline peciva. Če jo boste prelili v širši pekač in bo masa razporejena na manj visoko, potem pečete slabo uro, moje pecivo je bilo debelejše (pred peko je bila masa visoka 6 cm, potem je pa kar narasla), zato je potrebovalo uro in 15 minut. Po peki pade dol, ne se ustrašit. :)
  7. Kakorkoli, po eni uri v sredo peciva zapičite lesen zobotrebec/palčko za raženj in izvležete - če je dokaj čista, potem je pecivo pečeno. Če pa pride izvlečena palčka z vseh strani "umazana" od mase, podaljšate čas pečenja za 15 minut in ponovite poskus.
  8. Pečeno maso pustite v pekaču še 15 minut po peki (izven pečice), nato položite na desko in počakajte, da se ohladi. Bo pa vedno malo "mokra" - to je ok, beri spodaj. :)
  9. POZOR - Pri teh rjavčkih, ki morajo ostati sočni oz. taki lepljivi, palčka nikoli ne sme biti res čista, ker to pomeni, da je pecivo prepečeno. Ne bo nič narobe, samo tako sočno ne bo. :)
  10. Če boste delali večje količine, vse skupaj ustrezno pomnožite, se pa potem tudi čas pečenja rahlo podaljša, razen če bo razporejena masa v pekaču nižja, kot sem že omenila. :)
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/veganski-buckini-rjavcki-browniji/