Sočen vegetarijanski burger
AVTOR: 
ČAS PRIPRAVE: 
ČAS KUHANJA: 
SKUPNI ČAS: 
PORCIJ: 6
 
KAJ POTREBUJEM
za 6 srednje velikih burgerjev:
  • RDEČI FIŽOL, kuhan ali vložen, odcejen, 200 g
  • AJDOVA KAŠA, predhodno kuhana, 5 zvrhanih jušnih žlic
  • ZELENA LEČA, predhodno kuhana, 5 zvrhanih jušnih žlic
  • MLETI OVSENI KOSMIČI, 5 zvrhanih jušnih žlic
  • INDIJSKI OREŠČKI, 100 g
  • MLET NAMOČEN LAN, 3 jušne žlice
  • ČEBULA, 1 manjša
  • ČESEN, 1 strok
  • KUMINA, ½ čajne žličke
  • RDEČA PAPRIKA, v prahu, 1 čajna žlička
  • SOL, ½ čajne žličke
  • POPER, poljubno
  • KURKUMA, 1 čajna žlička
  • TIMIJAN, ½ čajne žličke
  • ROŽMARIN, ½ čajne žličke
  • DROBTINE, poljubno, če je treba
  • REPIČNO OLJE, za premaz
KAKO TO GRE
  1. Lečo in ajdovo kašo namočimo čez noč in skuhamo do mehkega, dobro odcedimo. Prav tako odcedimo fižol. Lanena semena zmeljemo in namočimo v malo vode, lahko tudi čez noč.
  2. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
  3. Najprej zmiksamo fižol, ajdovo kašo in lečo v ne čisto gladko zmes, nato dodamo indijske oreščke in še nekajkrat pulziramo, vendar naj se oreščki ne zmiksajo do gladkega, ker želimo ohraniti hrustljave koščke. Lahko jih tudi nasekljamo posebej in primešamo zmiksanemu fižolu.
  4. Mešanico prestavimo v posodo in s kuhalnico vmešamo laneno mešanico, čebulo in česen ter vse začimbe.
  5. Oblikujemo en burger; če se masa NE lepo oblikuje in razpada, ji dodamo malo drobtin.
  6. Burgerje premažemo z oljem in na vsaki strani pečemo do zlatorjave narve - lahko na kontaktnem žaru, lakho pa v ponvi, ki jo dobro segrejemo in ji ne dodajamo olja.
  7. Mi smo dodali še rezino bio edamca, lahko pa poiščete tudi vegansk sir.
  8. Sendvič pripravimo iz poljubnega kruha, ki ji dodamo omako zlatih otokov: bio ketchup zmešamo z malo navadne ali veganske česnove majoneze in z gorčico. Vse sestavine so v enakem razmerju.
  9. Dodamo poljubno zelenjavo.
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/socen-vegetarijanski-burger/