Sočen korenčkov kolač s pomarančo (brez moke)
AVTOR: 
ČAS PRIPRAVE: 
ČAS KUHANJA: 
SKUPNI ČAS: 
PORCIJ: 4
 
KAJ POTREBUJEM
  • MLETI MANDLJI, 150 g (+ nekaj za okras)
  • ŠKROB, koruzni ali krompirjev, 50 g (lahko ga tudi izpustite)
  • BIO POMARANČA, naribana lupinica 1 pomaranče
  • CIMET, 1 zvrhana čajna žlička
  • PIMENT, 1 noževa konica
  • INGVER, ½ čajne žličke
  • KORENČEK, 2 manjša (dolžine 12 cm, premera 2 cm)
  • JAJCA, 3 velikost M
  • RJAVI SLADKOR, nerafinirani, 70 g
  • POMARANČNI SOK, sok 1 pomaranče
  • SODA BIKARBONA, 1 +1 čajna žlička (1 za v maso, 1 pa za namakanje pomaranč)
  • TEMNA ČOKOLADA, s pomarančo za preliv, 100 g
KAKO TO GRE
  1. Mandlje, 1 žličko sode, škrob in naribano pomarančno lupinico premešamo. (Bio pomarančo najprej dobro oščetkamo in za 10 min namočimo v 200 ml vode skupaj z 1 žličko sode bikarbone. Ponovno dobro oščetkamo in obrišemo do suhega).
  2. Dodamo začimbe in na drobno naribana korenčka.
  3. Posebej penasto zmešamo jajca s sladkorjem in prilijemo pomarančni sok. Zmešamo sestavine iz obeh posod, nekajkrat premešamo in pustimo pol ure počivati.
  4. Maso vlijemo ( je precej tekoča) v pomaščen manjši pekač; pečemo na 180°C dobre pol ure. Pecivo ustrezno preverimo z lesenim zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino; če je čist, ko ga izvlečemo, je pecivo pripravljeno, drugače ga pečemo še dodatnih 5-7 minut.
  5. Ohladimo na rešetki in prelijemo s prelivom iz stopljene temne čokolade (na vodni kopeli ali pa v mikrovalovki 2x30 sekund na 800W)
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/socen-korenckov-kolac-s-pomaranco/