Prešpikano pecivo z grozdjem
AVTOR: 
ČAS PRIPRAVE: 
ČAS KUHANJA: 
SKUPNI ČAS: 
PORCIJ: 8
 
KAJ POTREBUJEM
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 150 g
  • NAVADNA PIRINA MOKA, 100 g
  • KOKOSOVA MAŠČOBA, 100 g
  • RJAVI SLADKOR V PRAHU, 100 g
  • VANILIJEV SLADKOR, 1 jušna žlica
  • VANILJA V PRAHU, 1 čajna žlička
  • CIMET, 1 čajna žlička
  • JAJCA, velikost M, 3 kosi
  • VINSKI KAMEN ali pecilni prašek, 1 paket
za preliv:
  • GROZDJE, poljubne sorte, 2 večja grozda
  • SLIVE, cca 25 kosov
  • OREHI, 1 pest
KAKO TO GRE
  1. V mikserju postopoma stepemo (na sobni temperaturi stopljeno) kokosovo maščobo, sladkor v prahu in vanilijev sladkor. Nastane rahlo penasta masa. Dodajamo eno po eno jajce in sproti stepamo.
  2. Postopno vmešamo še moko in pecilni prašek ter vanilijo v prahu in cimet.
  3. Pustimo nekaj minut počivati, pečico pa ogrejemo na 180°C.
  4. V pekač (premer 24cm) najprej vsujemo slive, nanj pa stresemo testo.
  5. Pečemo cca. 50 minut oziroma preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino peciva. Če je suh, ko ga izvlečemo, potem je pecivo pripravljeno.
  6. minut pred koncem peke peciva pripravimo grozdni preliv s slivami.
  7. V kozico damo oprane in narezane slive ter vaniljev sladkor. Slive dušimo, dokler niso rahlo zmehčane. Proti koncu dodamo oprane jagode grozdja, nekaj jih prihranimo za dekoracijo. Odstavimo.
  8. Previdno ga zvrnemo na pladenj in z debelim zobotrebcem na gosto prešpikamo. Prelijemo s toplim prelivom. Ohlajeno pecivo okrasimo s preostalim grozdjem in orehi.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * ovo-vegetarijansko * z jajci
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/prespikano-pecivo-z-grozdjem/