Sočna pleskavica s pirejem iz sladkega krompirja in koromača
AVTOR: Klavdija
ČAS PRIPRAVE:
ČAS KUHANJA:
SKUPNI ČAS:
PORCIJ: 45
KAJ POTREBUJEM
za 3 manjše pleskavice:
MLETO GOVEJE MESO EKODAR, 300 g
ŠKROB, koruzni, 1 jušna žlica
SODA BIKARBONA, 1 zvrhana čajna žlička
MLADA ČEBULA ali POR, brez listja, 1 manjša
GORČICA, 1 čajna žlička
POPER, ščep
SOL, ½ čajne žličke
RDEČA PAPRIKA, sušena, ½ čajne žličke
OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
za pire:
SLADKI KROMPIR, 3 večje
MLADA ČEBULICA, preostanek listov in del belega dela, manjši košček
KOROMAČ, ½ manjšega
MLEKO, 3-4 jušne žlice
OLIVNO OLJE, 1-2 jušni žlici
SOL, ščep
POPER, ščep
KOPER, ščep
MAJARON, ščep
KAKO TO GRE
Sestavine za pleskavice, razen škroba, dobro premešamo. Enakomerno posujemo s škrobom in ponovno premešamo v enotno maso. Pustimo nekaj časa počivati.
Iz mase oblikujemo 3 enakomerno debele pleskavice, ki jih pustimo nekaj časa v hladilniku. 15 minut pred peko jih pustimo na sobni temperaturi.
Krompir olupimo, narežemo in skuhamo do mehkega. Odcedimo.
Olje v ponvi segrejemo in na njem zarumenimo na drobno narezano čebulico in na tanke rezine narezan koromač (brez stržena). Ko se oboje zmehča, dodamo na kose narezan kuhan sladki krompir, premešamo in ugasnemo. S tlačilcem pretlačimo v pire, ki mu postopoma dodajamo olje in toplo mleko ter narahlo vmešavamo, dokler ne dobimo rahlega pireja.
Pleskavice pečemo na kontaktnem žaru 5-7 minut na vskai strani (odvisno od debeline). Po peki jih pustimo še nekaj minut počivati.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/socna-pleskavica-s-pirejem-iz-sladkega-krompirja/