Eko rostbif na potepu
AVTOR: 
ČAS PRIPRAVE: 
ČAS KUHANJA: 
SKUPNI ČAS: 
PORCIJ: 12
 
KAJ POTREBUJEM
  • EKO GOVEJA LEDJA, 200 g
za marinado:
  • ČESEN, 2 stroka
  • ČRNI POPER, cela zrna, 2 čajni žlički
  • SOL, morska groba
  • ORIGANO, 2 čajni žlički
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
za pogačo s parmezanom in origanom:
  • NAVADNA PIRINA MOKA, 300 g
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 100 g
  • OLJČNO OLJE, 2 jušni žlici
  • KVAS, suhi Digo, 1 zavojček
  • ORIGANO, 1 zvrhana jušna žlica
  • PARMEZAN, nariban, 3 zvrhane jušne žlice
  • SLADKOR, 1 čajna žlička
za zeliščni pesto:
  • PARMEZAN, nariban, 2 jušni žlici
  • LISTI MLADE ČEBULICE, 4
  • INDIJSKI OREŠČKI, 2 jušni žlici
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • SOL, groba morska, ščep
  • MELISA, nekaj listkov
  • BAZILIKA, nekaj listkov
ostale sestavine:
  • češnjev paradižnik, mocarela, rukola, SKRIVNOSTNA DOMAČA OMAKCA
KAKO TO GRE
  1. Večer pred peko pripravimo meso.
  2. Česen stisnemo in zmešamo v pasto skupaj s preostalimi sestavinami za marinado. Meso dobro natremo in zavijemo v prozorno živilsko folijo in pustimo čez noč v hladilniku.
  3. Pol ure pred peko ga vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi.
  4. Pečico ogrejemo na 160°C in meso pečemo dobrih 80 minut.
  5. Medtem pripravimo pogačo.
  6. Najprej damo vzhajati kvas v toplo vodo, skupaj s sladkorjem. Ko naraste, ga zmešamo s preostalimi sestavinami v gladko testo, ki ga razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem v obliko tanjšega (2-3cm na debelo) pravokotnika. Pustimo, da vzhaja pol ure.
  7. Ko je rostbif pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo s folijo ter pustimo, da tako počiva in da se ohladi.
  8. Med tem spečemo kruhek na 200°C, in sicer pečemo dobre pol ure, oz. dokler ni skorjica zlatorjave barve. Ohladimo ga na rešetki na sobni temperaturi.
  9. Pripravimo pesto, tako da vse sestavine zmešamo bolj na grobo v sekljalniku ali pa v terilniku.
  10. Kruh prerežemo, namažemo s pestom, obložimo s tanko narezanimi kosi rostbifa in poljubno nadevamo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* z mlečnimi izdelki
* mesno - junetina
* brez jajc
Recipe by BoobeeFoodee at https://www.boobeefoodee.si/blog/eko-rostbif-na-potepu/