recepti za zdravo prehrano
 
Domači sirup Krehalko (za pomiritev kašlja)

Domači sirup Krehalko (za pomiritev kašlja)

Sirup Krehalko (proti vsemu krehanju ; ) ) je že dolgo časa pripomoček v naravni domači kuhinji. Črna redkev je namreč cenjeno živilo in naj bi zaradi visoke vsebnosti olj, žveplovih spojin in eteričnih olj naj bi delovala protivnetno in čistilno. Najbolj je pa črna redkev znana po svoji vlogi pri obolenjih dihalnih poti, saj lajša kašelj in pomaga pri izkašljevanju. Hura! 

Pri nas se kašelj vleče že dolgo; vse ostalo smo uspeli nekako urediti z našim Imunkom, ki ga sinko redno pije, ampak kašelj mu pa kar greni zgodnje jutranje ure. Ne pomagajo ne eterična olja, ne prezračevanje, vzdignjeno vzglavje, navlažen zrak …, zato sem se odločila, da preizkusim ta stari trik s sirupom.

Narejen je res hitro; črno redkev dobro operemo in obrišemo do suhega. Nato jo izdolbemo, najlažje z žlico za sladoled, lahko pa tudi navadno, tako da dobimo lepo skledico. Postavimo jo v lonček ali kozarec, da je poravnana in stabilna. Nalijemo med (ne mimo, kot se je to zgodilo meni, ki sem hkrati slikala in nalivala 😀 ); pozor – ne nalijemo do vrha, ker bo redkev spustila svoj sok in vam zna sirup zlesti ven. 🙂 
Pustimo najmanj 12 ur, še bolje pa 18 ali 24. Sirup je najbolje uživati svežega, saj so takrat učinkovine najmočnejše, zato priporočam, da pripravite manjše količine sproti. (Mojega je nastalo preveč, naslednjič bom dodala samo 2-3 žlice medu, namesto 6).
Uživamo vsak dan eno žlico po obroku; najbolje zvečer, pred spanjem. 

sirup krehalko 3 priprava sirupa za kaselj sirup krehalko 1 sirup krehalko 2 

 

Leave a Reply