recepti za zdravo prehrano
 
Domači jogurt od A do Ž

Domači jogurt od A do Ž

domaci jogurt

O tem, kako pripravimo sadni jogurt, smo pred časom že pisali. Takrat smo primerjali kupljene sadne jogurte in pripravili kupljen navadni jogurt s sadjem in dodatki.
Sedaj pa je čas za korak naprej in sicer za popolnoma domač jogurt, ki je zelo preprost za uporabo. Preizkušali smo dva načina, pri obeh so iste sestavine.

SESTAVINE
1 l navadnega mleka
1 navadni jogurt

POSTOPEK 1
1. Liter mleka segrejemo na 40°C. (Če uporabljate sveže mleko, recimo iz mlekomata, ga najprej zavrite in nato počakajte, da se ohladi na omenjeno temperaturo).
2. Vmešamo jogurt, pokrijemo in pustimo čez noč na toplem (pustili smo 12 ur).
3. Zjutraj nas pričaka jogurt, ki ga prelijemo v steklene kozarčke in hranimo v hladilniku 3-4 dni.
REZULTAT:
Zelo nežko kisel jogurt, sicer rahlo sluzast.

POSTOPEK 2
1. Liter mleka segrejemo na 40°C. (Če uporabljate sveže mleko, recimo iz mlekomata, ga najprej zavrite in nato počakajte, da se ohladi na omenjeno temperaturo).
2. Vmešamo jogurt, premešamo, prelijemo v steklene kozarčke, pokrijemo s pokrovom in damo v predhodno ogreto pečico na 40°C za 3 ure. Po tem času pečico ugasnemo in pustimo do jutra.
3. Zjutraj damo v hladilnik in hranimo 3-4 dni.
REZULTAT:
Prijetno kisel jogurt, nežnega okusa, srednje čvrstosti – ne tekoč, ne redek. Minimalno sluzast oz. rahlo se za njim vleče sled.
Prvi postopek je res preprost in tudi varčno ugodnejši; drugi je bolj zamuden, vendar ne spet toliko, da se ga ne bi splačalo narediti. Pretočili smo v dva kozarca po 0,5L.

En kozarec smo pustili v navadni različici, drugi kozarec smo pa pretočili v dva manjša in pripravili sadne različice.

LIMONIN JOGURT
1. Na malo vode (toliko, da je prekrito dno manjše posode) smo segreli 1 jušno žlico rjavega sladkorja; ko je lepo zadišal, smo dodali sok 1 stisnjene limone. Pustili smo 5 minut, da se na srednjem ognju kuha in rahlo zgosti.
2. Ko se je malo ohladilo, smo vmešali v cca. 3 dcl jogurta, zaprli kozarček in dali v hladilnik.
Jogurt je dober, precej kisel, kot je pač kisla limona. 🙂

JOGURT JUM
1. Na dno kozarčka smo nadrobili otroške pirine piškotke.
2. Prelili smo z cca. 3 dcl jogurta.
3. Čez smo naložili ohlajeno jabolčno čežano (na malo vode smo v 5 minutah na hitro podušili na male koščke narezano olupljeno jabolko s ščepcem cimeta).
4. Zaprli smo s pokrovčkom in dali v hladilnik.
Jogurt je fantastičen, okusi se lepo premešajo. 🙂

Leave a Reply