recepti za zdravo prehrano
 
Domači čokolešnik

Domači čokolešnik

Čoko-lešnik ali lešnikova čokoladna kašica za otroke je takoooo dobra in tako hranljiva, da si ne boste po njej želeli nič več drugega. Preprosto, zdravo in slastno. 
Za razliko od ovsenega pudinga se čokolešnik kuha manj časa, samo minuto, toliko, da se kaša stopi v mleku.

Poskusila sem nekaj verzij, s celimi ovsenimi kosmiči, ampak se boljše obnesejo mleti v prah, saj dajo fajn teksturo. Celotna kašica ostane malo bolj zrnasta zaradi lešnikov, ki bi jih bilo treba zmleti v fini fini prah, ampak sama nisem čutila te potrebe. “Moč” čokoladnega okusa poljubno spreminjamo z vrsto čokolade, ki jo dodajamo – za manj sladek okus je tu temna, medtem ko je za bolj sladkosnede lahko dodana mlečna. Glede na to, da gre v obeh primerih v 200 ml kašice eno rebro čokolade, tudi v primeru dodane mlečne čokolade čokolešnik ni presladek. Za še boljše razmerje hranil je fajn dodati kakšne beljakovine, ampak otroci imajo raje brez – stestirano. 🙂 Konec koncev so beljakovine že v mleku. 

Privoščite sebi in otroku ta polnovreden obrok brez dodanega sladkorja. 😉

cokolesnik 1 cokolesnik 2 cokolesnik 3 cokolesnik 4

Domači čokolešnik
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 1
KAJ POTREBUJEM
za 1 malo osebo:
  • RIŽEVO MLEKO, 200 ml (oz. katerokoli mleko, tudi kravje)
  • MLETI OVSENI KOSMIČI, 3 zvrhane jušne žlice (lahko tudi več ali manj, odvisno od zaželene gostote)
  • MLETI LEŠNIKI, 1 zvrhana jušna žlica
  • ČOKOLADA, 1 malo rebro
KAKO TO GRE
  1. Mleko zavremo, stopimo čokolado, primešamo lešnike in ovsene kosmiče. Na zmernem ognju kuhamo 1 minuto, da se kašica zgosti, nato odstavimo in pokrijemo ter tako pustimo še 3 minute.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez mlečnih izdelkov (odvisno od vrste čokolade) * brez glutena (če so ovseni kosmiči neoporečni)* brez jajc * vegansko (odvisno od vrste čokolade)

 

 

Leave a Reply