recepti za zdravo prehrano
 
Domač rižev puding

Domač rižev puding

Rižev puding je super pogruntavščina za vse, ki se ogibate predelanega koruznega škroba v pudingih. (s krompirjevim, pa kot vemo, ne nastane tako dober puding) 🙂
Puding ima za osnovno zelo enostavno riževo kašico, ki je primerna kot eden izmed prvih obrokov tudi za dojenčke, takoj ko pričnemo z uvajanjem čvrste hrane. Potrebujemo le navaden surov riž in zmogljiv kavni mlinček, ki nam riž temeljito zmiksa v puhasto kašico. Riževa kašica se potem kuha okoli 7 minutk, zaradi svojega nevtralnega okusa pa je primerna za dodajanje pisane palete okusov. 
Sama sem tokrat pripravila kokosovo-čokoladni dvobarvni rižev puding (300 ml tekočine, 2 jušni žlici riževe kašice, razdelila sem kuhan puding na pol, v eno porcijo sem dala žličko kakava, v drugo pa žličko mletega kokosa). Puding je brez dodanega sladkorja, saj je riž prijetno sladkast; otrok ga je pomlatil takoj. 🙂 Pred slikanjem je bil puding en dan v hladilniku, zato se je malce skrčil in strdil; takoj po pripravi pa je bil žametno mehek, zelo prijetnega okusa in super popestritev jedilnika za hitro in zdravo večerjo.

Za 1 osebo (3-letnika) potrebujemo 200 ml poljubnega mleka in 1-1,5 zvrhane žlice riževe kašice. Mleko zavremo, ogenj zmanjšamo in med mešanjem dodajamo kašico. V treh minutkah se kašica zgosti in če se nam zdi, da je že zelo gosta, dodamo še malo tekočine. Po približno sedmih minutah poskusimo, če je puding mehek, ugasnemo; sicer pa kuhamo še malo dlje.
Za dojenčke ponovimo postopek, ampak kuhamo na vodi ali rastlinskem napitku.

rizev puding 3 rizev puding rizev puding 2

Priročne, naravne, biorazgradljive bambusove skledice in žlička so iz trgovine Ama-Ama (http://ama-ama.si/kategorija-izdelka/jedilni-pribor/).

 

 

Leave a Reply