Cvetačno-brokolijeva juha

Zadnje tedne nam za večerjo vsem zelo prijajo zelenjavne juhe, predvsem otroka sta navdušena (ja, navdušena!) nad pestrostjo okusov in vedno zmažeta dve porciji (ja, dve porciji!). Priznam sicer, da take juhe v koščkih ne bi šle v promet (vsaj pri mlajši ne), v takšni kremni obliki pa jih oba zmažeta brez težav. Ko bi le vedela, koliko zelenjave se skriva v tej kremni tekočini … 🙂

Za to z vitamini nabito in svežo juho sem porabila 20 min časa, brokoli, cvetačo, maslo, čebulo in česen ter nekaj začimb, ki niso zapovedane, temveč jih lahko prilagajate vašemu okusu. K tej zelenjavi meni paše sušena zelena, timijan in malce kumine, ki tudi pomaga k lažji prebavi. Poletno različico bi naredila s stebelno zeleno, svežo baziliko in šetrajem. Kdaj tretjič bi se odločila za čili, kurkumo, poper in limonsko travo … Skratka, kot vedno rada rečem, sledite navdihu, predvsem pa nosu. 😉

Cvetačno-brokolijeva juha

Porcije

Čas priprave

5 min

Čas kuhanja

15 min

Težavnost

1/3

KAJ POTREBUJEM

  • CVETAČA, 1/2 manjše glave, z listjem vred
  • BROKOLI, 1 manjši
  • MASLO, 10 g
  • ČEBULA, 1/2 manjše
  • ČESEN, 1/2 stroka
  • REPIČNO OLJE, 1 čajna žlička
  • ZAČIMBE: sušena zelena, timijan, kumina, sol, poper

KAKO TO GRE

  • Cvetačo nacvetkamo, operemo, prav tako brokoli. Olje in maslo segrejemo ter na njem zarumenimo nasekljano čebulo, proti koncu, ko je čebula že rumena, pa še nasekljan česen. Ves čas mešamo.
  • V jed dodamo brokoli in cvetačo, nekajkrat premešamo, da se segrejeta, dodamo začimbe. Zalijemo s 500 ml vrele vode, solimo, popramo, pokrijemo in jed zavremo.
  • Ko zavre, moč kuhališča zmanjšamo ter kuhamo še 10 min. Še vročo juho zmiksamo do gladkega. Če želimo, lahko okrasimo s kvasnimi kosmiči, parmezanom, sončničnimi semeni, za bolj izbirčne otroke pa pirinimi “zlatimi kroglicami” ali pa za spremembo – opečeno čičeriko.: https://www.boobeefoodee.si/blog/brokolijeva-kremna-juha-s-popeceno-ciceriko/.

Leave a Reply