recepti za zdravo prehrano
 
Črna leča z rižem in jajcem

Črna leča z rižem in jajcem

Če ste si že kdaj pripravljali lečo z rižem, potem verjetno veste, da če ne dodamo pravih začimb (v pravih količinah), zna biti ta jed precej pusta in skoraj žagovinasta. Če pa se poigramo z okusi, dobimo vznemirljivo jed, polno okusov, pravilno skombiniramo: žitarice+stročnice, ki ji piko na i daje dišeča mešanica začimb. Tokrat sem se poigrala z afriškimi okusi in vanjo dala začimbno mešanico, ki vsebuje med drugim koriander, kumin, poper, kurkumo, čili, česen, peteršilj, čebulo, cimet, gorčico, ingver, … (konkretneje: https://www.nomu.co.za/products/rubs/african-rub). Lahko bi zavili tudi med indijske dišave, v malce bolj pekoče mehiške (super pogrejejo v hladnejših dnevih), brez dvoma pa tej kombinaciji leče in riža lahko dodamo tudi mediteransko noto in jed namesto z jajcem, obogatimo s feta sirom. Preizkusite te kombinacije ter uživajte v novih okusih. Pazljivo le, ko pripravljate jed tudi za otroke, ne pretiravajmo s čilijem in črnim poprom, manj naj bo tudi kajenskega popra.
Vanjo pašeta korenček in paprika, pa tudi por in stročji fižol. Črna leča je izredno hranljiva, ima kar visoko vsebnost beljakovin ter folat – obliko vitamina B, zato je zelo priporočljiva v nosečnosti. Zaradi popolno sestavljenega obroka sem dodala še jajce; še namig – če si to jed pripravljate za v službo, pa jajce trdo skuhajte in narezite na rezine, jed lahko pojeste hladno s poljubnim prelivom, predlagam: 2 žlici jogurta, 1 žlico gorčice, sol, poper in sveže nasekljan peteršilj.

Črna leča z rižem in jajcem
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 2
KAJ POTREBUJEM
za 2 osebi:
  • KOKOSOVO OLJE, 1 jušna žlica
  • ČRNA LEČA, namočena čez noč, lahko tudi 48 ur namakanja v hladilniku, 150 g
  • RIŽ, surov, 60 g
  • PAPRIKA, 1 rdeča, 1 zelena
  • MEŠANICA ZAČIMB, 2 zvrhani čajni žlički
  • JAJCE, 1 na osebo
  • PETERŠILJ, nekaj za okras
KAKO TO GRE
  1. Lečo operemo in namakamo v hladni vodi, lahko tudi do 48 ur. Operemo in odcedimo.
  2. V posodo damo olje in na njem na hitro popražimo začimbe - takoj ko zadišijo, dodamo lečo, narezano papriko in malce vode, premešamo. Pazimo, da se začimbe, ne prismodijo, ker bodo grenke, jed pa neokusna. Če se nam to zgodi, raje ponovimo postopek od začetka v sveže pomiti posodi.
  3. Lečo kuhamo z začimbami nekaj minutk, nato dodamo riž in prilijemo vodo, da je jed prekrita s tekočino. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo moč kuhališča in počasi kuhljamo, da jed vre. Kuhamo jo dobrih 20 minut, občasno premešamo. Ko sta leča in riž mehka, je jed pripravljena.
  4. Posebej spečemo jajce in ga položimo na jed. Okrasimo s peteršiljem in po želji z mletim čilijem

 

 

 

Leave a Reply