Te krasne čokoladne košarice so primerne za vsako bolj posebno priložnost, lahko pa si jih privoščite tudi kar tako. Lahko so zelo sladke ali pa popolnoma brez sladkorja (razen v čokoladi). Priprava je enostavna, potrebujete pa le nekaj sestavin. Za osnovo za žele sem uporabila kar svoj priljubljen recept za žele bonbončke: https://www.boobeefoodee.si/blog/veganski-zele-bonboni/. 🙂
Čokoladne košarice za Valentinovo
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 6
KAJ POTREBUJEM
za 6 košaric:
- TEMNA ČOKOLADA, 100 g
- MLEČNA ČOKOLADA, 50 g
za sadni žele:
- MALINE, sveže ali zamrznjene, 100 g
- JAGODNA MARMELADA, 1 zvrhana jušna žlica
- AGAR AGAR, 1 zvrhana jušna žlica
za nadev:
- SKUTA, polnomastna 40%, 150 g
- LIMONIN JOGURT, 100 g
- MLEKO, 50 ml
- AGAR AGAR, 1 zvrhana jušna žlica
KAKO TO GRE
- Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki (3x30 sekund, vmes vsakič premešamo). S čopičem premažemo papirčke za mafine in pustimo, da se strdi. Za najboljši učinek in res trdne košarice, počakamo da se ena čokoladna plast strdi in takrat premažemo ponovno. V ta namen potrebujemo še dodatnih 100 g čokolade več.
- V posodi segrejemo maline in jagodno marmelado ter še toplo precedimo, da se znebimo pešk od malin. Ponovno segrejemo in tik pred vretjem odmaknemo s štedilnika in primešamo agar, Na majhnem ognju kuhamo 2 minuti, nato pa odmaknemo. Maso za žele lahko uporabimo kar tako, za nalivanje, lahko pa nalijemo v modelčke in dobimo poljubne oblike (tudi žele bonbončkov).
- V košarice nalijemo najprej malo želeja in počakamo, da se strdi (damo kar v zamrzovalnik). Medtem pripravimo nadev.
- V posodi segrejemo mleko in tik pred vretjem odmaknemo s štedilnika ter primešamo agar, Dobro zmešamo, da se raztopi in mešanico rahlo ohladimo. Primešamo k skuti in jogurtu.
- Na ohlajene košarice nadevamo skutno mešanico in ohladimo. Poljubno okrasimo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko * brez jajc