recepti za zdravo prehrano
 
Čiščenje pečice – grozljivka, 1. del

Čiščenje pečice – grozljivka, 1. del

In po 100 letih odlašanja sem se končno lotila pečice. Na žalost nimam parne pečice oz. tiste, ki se čistijo same, tako da bi bilo optimalno, da bi po vsaki peki še malo počistila. Ampak, ja, kdo to počne, lepo vas prosim. 🙂
Pri čiščenju res nisem najbolj vestna (ker tudi ne pečem velikokrat, potem kar pozabim na ta mali gospodinjski aparat, raje drgnem kuhinjo in kuhinjski pult). Pravzaprav ne maram svoje pečice, ker je po 5 letih uporabe še nisem naštudirala, kako peče; vsakič malo drugače, tako se nikoli ne morem zanesti nanjo, da bo ali dobro ali slabo spekla. Za mano je že prenekateri neuspel pekač (že pečenih in preverjenih stvari, da ne bo pomote).
Mogoče sem upala, da ko jo očistim, da bo boljše pekla. A veste, mogoče mi pa zameri, ker je ne razvajam in skrbim zanjo. Recimo. 😉

V glavnem, nastopil je čas, ker je bila res že temeljito zapacana in zato sem se temeljito lotila tudi projekta. Z veliko zagnanosti in oborožena z vsemi domačimi recepti za vse možne zvarke. Kupljenih čistil se namreč izogibam, ker mi obupno smrdijo in tega res ne želim vnašati v svoje in otrokovo ozračje. 
Skratka, domača čistila, kjer povsod nastopajo pretežno iste sestavine – limona, soda bikarbona, (jabolčni) kis, ponekod tudi sol in seveda ogromno dobre volje. 🙂 
Prečesala sem internet podolgem in počez ter se lotila prvega, ki se mi je zdel res kul in je izgledalo, da bi lahko deloval.

ČIŠČENJE PEČICE 1

100 g sode bikarbone
1 limona

Pečico sem najprej segrela na 100°C in v največji pekač nalila toliko vode, da je bilo dno prekrito. Vodo sem pustila v pečici, da je nekaj časa izparevala, tako naj bi se zmehčala zasušena maščoba. Super, po nekje 30 minutah sem pečico ugasnila in počakala, da se je malo ohladila. Takrat sem nanesla z gobico sodo bikarbono (zmešano z malo vode, da je nastala taka fajn pasta) in premazala celotno pečico. Hej, tole izgleda super. Kot da bo res delovalo. Tako premazno pečico sem pustila 2 uri in zavihala rokave. Hmm, ja, ta pasta se pa strašno lušči na dotik in povsod so kepe sode bikarbone. Hmm, ok. Navodilo je bilo, da naj sedaj iztisnem limono in sok nanesem na gobico ter lepo zdrgnem ostanke sode in maščobe, torej vseh madežev preprosto stran. Ja pa jade. Vse je frčalo, se luščilo, letelo v predale (imam vgradno pečico na višini) in madežev se je zdelo, da jih je skoraj več kot prej. Totalen fail. Po dobri uri brisanja, sesanja (jap, ker je šla soda v vse možne kotičke), močenja (da sem lahko sploh pobrala vse ostanke sode stran) in celi robi papirnatih brisač, sem prišla do nekako znosne čistine, ampak daleč od tega, da bi bilo to res očiščeno v piko. 
REZULTAT: 1,5/5

Ker prvi poizkus ni uspel, sem kar za nekaj mesecev obupala in vsakič malo zamižala, ko sem kaj spekla in se tolažila, da sploh ni tako hudo. Iskala sem slike zamazanih pečic, da mi je bilo lažje pri srcu, ko sem videla, da imajo nekateri res umazane. Pesek v oči, seveda. Je pa pomagalo in tako sem na čiščenje za nekaj mesecev pozabila.
Ponovno sem se razjezila enkrat pred novoletno peko piškotkov in se odločila za obraten prijem.

ČIŠČENJE PEČICE 2

100 g sode bikarbone
alkoholni kis
1 limona

Najprej sem v pekač nalila malo vode in dodala sok ene limone. To sem pustila 45 minut v pečici na 100°C, da se je naredila para, skupaj z limoninim sokom, kar naj bi po nekaterih staroljudskih pripovedih in izročilih neverjetno pomagalo k mehčanju zasušenih ostankov hrane. Jeeeeej, hura, svetloba na koncu tunela tudi za mojo zgarano pečico. 
Počakala sem, da se malo ohladi in akcija z drgnjenjem s pasto iz sode bikarbone. Drgni, drgni, drgni. Ok, malo se odstranjuje, ampak daleč od bleščeče čistih promo PREJ/POTEM slik, ob katerih sem cedila sline. Skoraj fail. Ko je soda bikarbona lepo nanešena in ostanke nje povsod, primem pogumno še kis in ga obilno stresem na gobico ter napadem vse preostale kotičke, kjer se je skrila soda do najbolj drobnih delcev. Wau, reakcija je, ampak to je pa tudi edina reakcija, ki nastane. Super bleščeče? NE! Super čisto? NE. Brez madežev? NE. Z lahkoto? NEEEE. 
REZULTAT: 2,5/5

Aaa, kdaj bom imela res očiščeno pečico???
Projekt dan na stran sped za nekaj mesecev, dokler pred tedni nisem spet zavihala rokavov. Tokrat že res razpištoljena in 1000% odločena, da mi uspe.

ČIŠČENJE PEČICE 3

100 g sode bikarbone
jabolčni kis
1 limona
1 žlica detergenta za posodo
sol

Spet obrnem cel internet, se pasem na slikam prej in potem, kako lepo je to vse očiščeno. S tako lahkoto. Ne, sedaj mi bo uspelo. Slikala bom, fotodokumentirala in se važila z rezultati. Patentirala bom čistilo in obogatela. Nikoli več mi ne bo treba čistiti pečice. Sanjammmm…

Vseeno bo treba veselo na delo. Pečica, slikana prej:

ciscenje pecice prej 2 ciscenje pecice prej 1

Najprej sem, tako kot vedno, nalila vodo v pekač in dodala 100 ml jabolčnega kisa. Pečico sem segrela na 100°C, dala pekač v pečico in pustila pol ure, da se je naredila para ter tako omehčala madeže.

Zmešala sem sodo bikarbono, detergent za posodo in malo soli, saj naj bi tako nastala res prava čistilna pasta. 

ciscenje pecice sestavine ciscenje pecice pasta ciscenje pecice pasta 2

S to pasto sem zelo natančno premazala celotno pečico in pustila 5 ur, da se je pasta dobro zasušila. 

ciscenje pecice nanos paste

Po tem času sem na gobico dala limonin sok in se lotila čiščenja. Spet NIČ! Kot vedno, so drobci zasušene sode bikarbone leteli vsepovsod in dejansko so madeži že vedno ostali. Brišem, dodajam vodo in s tem mehčam sodo in madeže, drgnem, brišem. Spet samo za silo. 

ciscenje pecice delno ociscena 1 ciscenje delno ociscena 2

REZULTAT: 3,5/5

Rezultat je bil vsakič boljši, ampak daleč od popolnosti, zato še iščem najboljši recept. Ali pa novo pečico…

Se nadaljuje…

 

 

Leave a Reply