Bučni njoki z domačim pestom

Prve jesenske buče, s katerimi presekamo dolgo poletno nadvlado bučk, so končno tu! Ne jih izkoristiti bi bil pravi greh, zato smo jih tokrat pripravili na dva načina, polovica pa še čaka v hladilniku, da jo pretvorimo v zavitek, pito ali pa mogoče skutino sladico. 🙂

Danes smo bučo pretopili v slastne njoke, za polivko pa uporabili domači bazilikin pesto z mandlji.

bucni njoki s pestombucni njoki s pestom1

Bučni njoki z domačim pestom
KOLIKO OSEB: 3
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih izdelkov (samo njoki) * lakto-ovo vegetarijansko * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
40 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
40 min
KAJ POTREBUJEM
  1. MUŠKATNA BUČA, 1/2 srednje velike
  2. KROMPIR, 3 majhni
  3. SOL, ščep
  4. PIRINA MOKA, 120 g oz. po potrebi več ali manj
  5. JAJCE, 1 kos
  6. ---
  7. BAZILIKA, 1 manjša pest listkov
  8. MANDLJI, oluščeni, 2 zvrhani jušni žlici
  9. PARMEZAN, 1 manjši košček
  10. POPER, ščep
  11. ČESEN, 1/2 stroka
  12. LIMONIN SOK, nekaj kapljic
  13. OLIVNO OLJE, 2 jušni žlici
KAKO TO GRE
  1. Bučo narežemo, prav tako krompir na manjše koščke in skuhamo skupaj v vodi. Odcedimo in ohladimo. Pregnetemo v homogeno maso s tlačilko za krompir.
  2. Vmešamo jajce, solimo in dobro premešamo. Dodajamo moko, sproti mešamo in gnetemo, dokler se masa ne da lepo oblikovati. Z rokami razvaljamo v 2 cm debelo kačo in od nje narežemo enako velike njoke.
  3. Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo, dokler njoki ne priplavajo na površje.
  4. Za pesto v sekljalnik stresemo baziliko, česen, mandlje, parmezan, poper in zmiksamo. Postopoma dodajamo olje malo po malo in sproti miksamo v gladko maso. Na koncu dodamo še limonin sok in premešamo.
NAMIGI
  1. * Njoke lahko pripravimo tudi mlajšim od 12. mesecev. V tem primeru uporabimo samo rumenjak in beljak izpustimo; seveda pa lahko pripravimo njoke tudi brez jajca, le malce več moke dodamo v tem primeru.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply