Bučni kaneloni s kremnim sirom in žajbljevim bešamelom

Zanimiva, čeprav že večkrat preverjena kombinacija buče in žajblja ter buče in kremnega sira. Če niste ljubitelj žajblja, pozor! – okus je intenziven, čeprav ga lahko sami spreminjate z odvzemanjem listkov žajblja. Otrok je bil navdušen, ampak že vemo, da ima rad močnejše okuse, meni je bilo zanimivo, nisem pa tako strašen ljubitelj žajblja, očka pa je pojedel skozi stisnjene zobe, saj ga žajbelj spominja na prehladne dneve in grgranje. 🙂

Vsekakor je vredno poizkusiti, v manjših količinah najprej, če vam je seveda to zelišče sploh všeč. Velik plus je to, da smo po kosilu imeli zelo prijeten in osvežilen dah. 😉

OPOZORILO: Nosečnice in doječe matere naj se žajblju raje izognejo.

kaneloni1
kaneloni3kaneloni2

Bučni kaneloni s kremnim sirom in žajbljevim bešamelom
KOLIKO PORCIJ: 3
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
45 min
CELOTEN ČAS
1 hr
ČAS ZA PRIPRAVO
10 min
ČAS KUHANJA
45 min
CELOTEN ČAS
1 hr
KAJ POTREBUJEM
  1. TESTENINE za KANELONE, 12 kosov
  2. BUČA MASLENKA, 150 g kuhane in odcejene
  3. KREMNI SIR, 60 g
  4. JAJCE, 1 kos
  5. SOL, ščep
  6. MUŠKATNI OREŠČEK, ščep
  7. PARMEZAN, nariban, 3 jušne žlice + še nekaj za posip
  8. DROBTINE, 1-2 jušni žlici
za bešamel
  1. OLIVNO OLJE, 2 jušni žlici
  2. PIRINA MOKA, 6 zvrhanih jušnih žlic
  3. ŽAJBELJ, sušen, nekaj listkov
  4. MLEKO, 400 ml (oz. če je potrebno, tudi več)
  5. POLJUBEN SIR, nariban, 1 pest
KAKO TO GRE
  1. Bučo olupimo in skuhamo do mehkega. Odcedimo in ohladimo.
  2. Pretlačimo ali zmiksamo in vmešamo jajce. Dobro stepemo.
  3. Dodamo kremni sir in začinimo ter nazadnje primešamo parmezan.
  4. Za bešamel segrejemo olje, na njej na hitro popečemo žajbljeve listke, primešamo moko; pražimo, da zarumeni. Z metlico mešamo, medtem ko počasi prilivamo mleko in kuhljamo na majhnem ognju, da se omaka zgosti. Pripravljena je v dobrih 5-ih minutah.
  5. Bešamel polijemo na dno pekača, del pa ga še prihranimo.
  6. Kanelone previdno napolnimo z bučno zmesjo.*
  7. Polagamo drug zraven drugega, dokler pekač ni poln. Prelijemo s preostankom bešamela in pečeno v predhodno ogreti pečici na 190°C slabe pol ure; 5 minut pred koncem dodamo še nariban sir in malo parmezana, ter zapečemo z infra funkcijo in ventilatorjem, dokler ni po vrhu lepe zlato rjave barve.
NAMIGI
  1. * Če nam masa izteka, ji dodamo še žlico drobtin, premešamo in počakamo 5 minut ter ponovno polnimo.
  2. * Najlažje je polniti z dresirno vrečko, lahko pa si pomagamo tudi z manjšo žličko.
boobeefoodee.si https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply