recepti za zdravo prehrano
 
Bučke v smetanovi omaki

Bučke v smetanovi omaki

Zelo preprosta jed, še ena izmed poletnih uspešnic, so te bučke v smetanovi omaki. Smetana je popolnoma stvar vaše izbire, prav tako so zelo slastne z riževo ali ovseno smetano, navadnim riževim mlekom (z žlico polnozrnate pirine moke npr.), kislo smetano, ipd. Izbira je malodane neskončna. Potrebujete le 10 minut časa in v hipu boste imeli okusno pripravlkeno kosilo/ večerjo, skratka okusen obrok, ki ga lahko jedo že dojenčki od 6. meseca dalje (brez mlečnih izdelkov). Priloge so prav tako le žlico domišljije stran – 3-minutni kuskus, 3-minutni slan zdrob (navaden ali polnozrnat), instant ali navadna polenta, navadni ali rajvi polnozrnat riž, testenine vseh vrst ali pa mini žemljica. 
Prav tako tem bučkam v smetanovi omaki dodate več beljakovin za popolnost – rdečo lečo, umešate vanje jajce, dodate koščke piščančjih prsi ali popečen losos, ko res ni časa, pa pride prav tudi tuna v lastnem soku. Tako idej za kosilo je kar naenkrat ogromno in verjemite, tem bučkam se ne bo mogel upreti noben, še tako izbirčni član vaše družinice. In dober tek! 🙂

bucke v smetanovi omaki1  bucke v smetanovi omaki2bucke v smetanovi omaki

Bučke v smetanovi omaki
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 3
KAJ POTREBUJEM
za 3 osebe:
  • BUČKE, mlade, neolupljene 1 kg
  • SLADKA (ali riževa, ovsena) SMETANA, 150 ml
  • KISLA SMETANA, 1 jušna žlica
  • SOL, ščep oz. po okusu
  • POPER, ščep
  • MLETA SLADKA PAPRIKA, ½ čajne žlličke
  • PARADIŽNIKOVA MEZGA ali pa OMAKA, 2 jušni žlici (mezge pa dodamo samo 1 jušno žlico)
  • OLIVNO OLJE oz. poljubna maščoba, 1 jušna žlica
  • ČESEN, 1 strok
  • PETERŠILJ, nasekljan, 2 jušni žlici
  • ZELENA, sušena, ščep
KAKO TO GRE
  1. Bučke umijemo (in če niso zelo mlade oz. manjše tudi olupimo). Če imamo starejše in večje bučke, odstranimo notranji del s semeni. V tem primeru tudi dodamo nekoliko več bučk, da ne bi bilo omake premalo. Narežemo na manjše koščke.
  2. Maščobo segrejemo, nanjo stisnemo česen, takoj ko zadiši, dodamo zeleno in bučke. Premešamo in dušimo na manjšem ognju. Rahlo posolimo, dodamo paradižnikovo omako, mleto papriko in poper.
  3. Tako dušimo med občasnim mešanjem 10-15 minut, da postane meso bučk zelenkaste barve. Zalijemo s smetano in dodamo kislo smetano ter kuhamo še 5 minut. Na koncu primešamo svež peteršilj.
NAMIGI in NASVETI
* od 6. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi proizvodi (dojenčkom, ki še ne uživajo mlečnih izdelkov, jed pripravimo z rastlinsko - riževo, ovseno, ipd. smetano) * vegetarijansko/vegansko * brez jajc

 

3 Comments

  1. Pingback: Ajdovi polpeti

  2. Pingback: Čičerikini krekerji

  3. Pingback: Bučkini veganski polpeti

Leave a Reply