Blitvin zavitek

Ali kako porabiti masleno kvašeno testo še na slan način. 🙂 Po zamrzovalniku je že nekaj tednov kraljevala ta slastna blanširana blitva, ki sem jo na hitro odmrznila in močno odcedila. Skupaj s kremnim sirom, jajcem in izbranimi začimbami je postala prava zmagovalka v zdravem kosilu s košaro zelene solate. Odlična ideja za hitro kosilo ali prigrizek kar tako pri večerji ali popoldanskem klepetu. 

Namesto blitve lahko uporabimo tudi špinačo, kodrolistnati ohrovt, navaden ohrovt ali listje repe/rdeče pese, kar vam je ljubše. Za več arome sem dodala še malo pora in za ta zavitek smo se skoraj stepli. 🙂

blitvin zavitekzavitek pred pekozavitek po peki 1 zavitek po peki 2zavitek po peki 3zavitek po peki 4 

Blitvin zavitek
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 12
KAJ POTREBUJEM
  • MASLENO KVAŠENO TESTO, ¼ celotne količine, pripravljene iz 500 g moke
  • RAZLIČNA SEMENA, laneno, sezamovo, sončnično, bučno, konopljino, ajdino, 1-2 jušni žlici
  • BLITVA, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti
  • POR, 1 manjši del (premera 2 cm in dolžine 5 cm)
  • JAJCE, 1 kos
  • SIRNI NAMAZ, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 žlica kisle smetane)
  • POLJUBEN SIR, nariban, 2 jušni žlici
  • ČESEN, 1 strok
  • MAJARON, ½ čajne žličke
  • TIMIJAN, ščep
  • BAZILIKA, ½ čajne žličke
  • SOL, večji ščep
  • POPER, ščep
KAKO TO GRE
  1. Testo razvaljamo na debelino 2-3 mm.
  2. Blitvo močno odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Začinimo.
  3. Posebej razžvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmešamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo in razporedimo na testo.
  4. Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premažemo z jajcem in posujemo s semeni.
  5. Previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem.
  6. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C 30 minut oz. do zlato rjave barve.
  7. Počakamo, da se ohladi in postrežemo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci

 

Leave a Reply