Bistra zelenjavna juha z bučnimi tortelini

Drugi poskus testenin je več kot dobro uspel; načeloma se testenine vedno delajo iz moke pšenice durum, ki je trša, vendar se jo težko dobi, še posebej pa eko različico. Zato smo se znašli po svoje; namesto celega zdroba, ki bi ga sicer lahko uporabili, prav tako kot smo ga pri špinačnih raviolih, smo tokrat zdrob zmleli v kavnem mlinčku v mokasto zmes.
Buča maslenka je super pripravna za tovrstna mešetarjenja, napolnili pa smo jih kar s preprostim naribanim sirom. Super se je zraven podala bistra zelenjavna juha iz korenčka, zelene in cvetače.

bistra juha cvetača zelena korenček z bučnimi tortelini
bistra juha cvetača zelena korenček z bučnimi tortelini1

Bistra zelenjavna juha z bučnimi tortelini
KOLIKO OSEB: 2
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
35 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
35 min
KAJ POTREBUJEM
  1. za približno 40 tortelinov
  2. BUČA MASLENKA, skuhana, spasirana in odcejena, 150 g*
  3. POLNOZRNAT PŠENIČNI ZDROB, 150 g
  4. NAVADNA MOKA, 150 g
  5. SOL, ščep
  6. REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
  7. VODA, 2-3 jušne žlice (po potrebi)
  8. POLJUBEN SIR, 50-70 g
za juho
  1. STEBELNA ZELENA, 1 manjši kos
  2. KORENČEK, 1 večji
  3. CVETAČA, 1/2 večje glave
  4. JUŠNA OSNOVA, 400 ml
  5. ZELENA, sušena, 1 čajna žlička
  6. ŠETRAJ, sušen, 1 zravnana jušna žlica
KAKO TO GRE
  1. Bučo olupimo, narežemo in skuhamo do mehkega. Dobro odcedimo, pretlačimo v pire, ki ga ponovno dobro odcedimo na cedilu.
  2. Zdrob zmeljemo v kavnem mlinčku na drobno, damo v posodo in primešamo moko, sol ter postopoma vmešavamo pire; nazadnje dodamo olje in premešamo. Če se nam zdi masa presuha, po žličkah dodajamo vodo; če je še vedno premokra, pa malo več zdroba.
  3. Na pomokani površini razvaljamo na 1 mm na debelo in testo razrežemo na enako velike kvadrate. Na sredino vsakega damo malo naribanega sira in prepognemo po diagonali, da dobimo trikotnike. Robove stisnemo skupaj. Trikotnik primemo in nasprotni stranici stisnemo skupaj, da nam v sredini ostane luknjica.* Tako ponavljamo, dokler ne porabimo testa.
  4. Pustimo nekaj časa, da stojijo in pripravimo juho.
  5. Narezano zelenjavo skupaj z začimbami vržemo v segreto jušno osnovo, prilijemo 300 ml vode in počakamo, da je zelenjava malo skuhana, vendar še vedno malo čvrsta. Takrat zakuhamo torteline (približno 20 kosov); pripravljeni so v slabih 3 minutah. *
NAMIGI
  1. * Svežo in olupljeno smo tehtali - 500 g.
  2. * Ko dodajamo zdrob (lahko tudi moko) k premokri masi, dodajamo postopoma, premešamo in počakamo nekaj minut, da se masa napije.
  3. * Postopek je viden na tej povezavi: http://payload74.cargocollective.com/1/5/184028/3796281/IMG_4793-12-17.jpg
  4. * Preostanek tortelinov damo v posodo s pokrovom in hranimo v hladilniku 4-5 dni.
https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply