recepti za zdravo prehrano
 
Baby piškotki

Baby piškotki

Po 100 neuspelih poskusih (no, ne ravno toliko, ampak malo drame mora biti), so mi končno uspeli piškotki za dojenčke brez moke, dodanega sladkorja in z zelo malo ali nič glutena. O tem malo kasneje. 🙂
Združila sem, kot ponavadi, zelo malo sestavin, ki se najdejo za vsakim vogalom in boste te piškotke doma pripravili prav vsi. So odličnega okusa (naš triletnik jih je zmazal kot za šalo, gostujoča 17-mesečnica pa tudi 😉 ). So zelo primerni že od 6. meseca dalje, priročni za v roko in za lajšanje tegob ob izraščanju prvih zobkov.
Da vam bodo res uspeli že v prvo in bodo brezhibni, sem se tokrat odločila napisati RES natančne nasvete in postopek tudi tokrat obeležiti v sliki.

NAMIGI in NASVETI:
* piškotki niso skoraj nič drobljivi, ampak malo pa le, tako da previdno, ko jih boste uvajali dojenčku. Bodite poleg in pozorni, da se ne bo kje zataknilo.

* kardamom in vanilijo sem izbrala za odišavljenje zato, ker sta primerni tudi za tako majhne otroke in lepo pospremita okus piškotkov

* riževo kašico sem izbrala, ker je lahko prebavljiva in pomaga obdržati strukturo samih piškotkov; lahko bi jih pripravili tudi brez, bodo pa tako malce trši. 

* ponavadi sem uporabila pretlačeno banano, vendar sem tokrat zavila v jabolčno kašico, saj sem tako dobila tudi nekaj tekočine in piškotkov ni bilo potrebno dodajati nobenega mleka ali napitka, saj je med mešanjem lepo nastalo voljno in gladko testo, ki se je dalo lepo razvaljati. Prav tako so z jabolkom piškotki manj sladki kot bi bili z banano. 
V preteklosti sem uporabila zgoščeno kuhano jabolčno kašo, ampak so bili piškotki trši, zato sem raje uporabila kašico.

* prvič sem pri peki uporabilo prečiščeno maslo ghee; raziskala sem in ga lahko jejo tudi dojenčki, vendar ne več kot 2-3 zravnane jušne žlice dnevno. To so napotki, seveda v naši prehrani ne uporabljamo toliko masla ghee, da bi bila nevarnost, da bi to prekoračili. Povem bolj kot zanimivost. 🙂
Prav tako je prečiščeno maslo ghee brez laktoze in kazeina, ki sta navadno krivca za alergije, zato naj bi ga lahko jedli tudi laktozno intolerantni otroci. Vendar POZOR! Kakorkoli boste doma natančni pri prečiščevanju in precejanju, vam noben ne more zagotoviti, da je maslo res 100% čisto, zato se je v primeru potrjene alergije na mlečne izdelke bolje obrniti na kupljeno maslo ghee, ki je potrjeno s certifikatom in varnostno ustrezno. 

* sladkorja nisem dodajala, čeprav bi s tem dobila boljšo teksturo in strukturo piškotkov, saj ni pri tako malih dojenčkih nobene potrebe po dodanem sladkorju, prav tako pa sadna kašica prijetno osladi piškotke

* prav tako ni soli, ki bi lahko sicer poudarila okus (govorimo o enem mini ščepcu), saj se je pri dojenčkih ne dodaja, poleg tega so pa dišavnice dodane ravno zaradi dobrega okusa

* kupljeni piškotki pogosto vsebujejo jajca in nadomestke zanj; pred 12. mesecem ne dejamo beljaka, prav tako pa iz vidika okusa in teksture nisem zaznala neke velike razlike. Večinoma se sicer piškotki pečejo z beljakom, ki obdrži obliko piškota, napihne in doda volumen, ampak kot rečeno, po tem ni bilo potrebe. 

* razvaljani so na 4-5 mm na debelo, ker med samo peko ne narastejo, ker so brez pecilnega praška, vinskega kamna ali sode bikarbone.

* poizkusila sem jih iz pirine moke, polnozrnate pirine moke, kamutove moke, navadne in polnozrnate pšenične moke – ponavadi so bili bolj podobni mini krušnim žemljicam, tokrat so pa nastali res pravi piškotki, zato je bila ovsena moka dobra in prava izbira

* ovsena moka naj ne bi vsebovala glutena, tako pišejo razni viri oziroma naj bi vseboval oves beljakovino avenin, ki pri 99% pacientih s celiakijo ne povzroča težav, se pa najde tisti 1% pri katerih do težav lahko pride. Iz našega vidika torej lahko mirne duše rečemo, da oves in izdelki iz njega (ovseni kosmiči, ovsena moka, ovseno mleko) glutena ne vsebuje in so naši piškotki brez glutena. Jeeej! 🙂 Problem, kar se ovsa tiče, je le v tem, da so kosmiči in moka delani v obratih, kjer se predelujejo in meljejo tudi žita z glutenom – pšenica, pira, kamut, ječmen, rž, zato so kupljeni kosmiči mogoče že “onesnaženi” s tem. Vendar, če nimate potrjene celiakije, načeloma tudi s kupljenimi kosmiči ne bo težav. Velja? Velja. 🙂

* prav tako naj ne postanejo piškotki vsakodnevna hrana pri tej nežni starosti, kot je 6. mesecev, ampak naj bo dojenčkova hrana raznovrstna in naj seveda vaše dete hranila prejme od drugod. Piškotki naj bodo ob posebnih priložnostih ali hudih nadležnih mini zobkih za drgnjenje in grizljanje. 

* oblikujte malo daljše piškotke, da jih bodo male rokice lahko lepo držale in tako lažje grizle 🙂

* ne pričakujte mehkih piškotkov, kot so kupljeni baby ala Plasmon, Plasma ipd., ampak gre za mehkejše znotraj, zunaj je pa skorjica; jo bo pa dojenček lepo pocuzal la zraven bodite, kot sem že omenila.

* s kokosovo maščobo bi sicer šlo, vendar je bolj redka in bodo piškotki ful trdi, tudi manj volumna bodo imeli. Meni preizkusna serija ni bila všeč, lahko pa stestirate. 🙂

POSTOPEK V SLIKI:

piskotki baby fb
piskotki baby 1 piskotki baby 2 piskotki baby 3

Slika 1, 2 in 3: mleti ovseni kosmiči v navdnem kavnem mlinčku in dobro zmiksana jabolčna kaša brez koščkov

 piskotki baby 4piskotki baby 5 

Slika 4 in 5: Takoj po dodajanju kaše v moko se je pričelo vse skupaj sprijemati v testo in po nekaj minutah gnetenja je nastala super testena kepa.
piskotki baby 6

Slika 6: preprosto valjanje testa

 piskotki baby 7piskotki baby 8 

Slika 7 in 8: Rezanje na enako velike pravokotnike in male rokice, ki so pridno pomagale. 🙂
piskotki baby 9

Slika 9: Baby piškotki pred peko.

In končni izdelek!
piskotki baby 13 piskotki baby 14 piskotki baby 15
 

5.0 from 1 reviews
Baby piškotki
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 16-20
KAJ POTREBUJEM
  • OVSENA MOKA oz. mleti OVSENI KOSMIČI, 200 g
  • JABOLČNA KAŠA, 100-150g g (3 manjša oz. dve srednje veliki jabolki), odvisno od sočnosti jabolk
  • RIŽEVA KAŠICA, 50 g
  • KARDAMOM, ½ majhne čajne žličke oz. 1 ščep (če ga niste vajeni, raje manj, ker ima kar intenziven okus)
  • VANILIJA v PRAHU, 2 zravnani čajni žlički
  • MASLO GHEE, 3 zvrhane čajne žličke
KAKO TO GRE
  1. Ovsene kosmiče zmeljemo v moko, lahko pa kupimo že mleto ovseno moko.
  2. Zmešamo z riževo kašico in dodamo dišavnice.
  3. Jabolka olupimo in do gladkega spasiramo/zmiksamo. Če želimo, lahko precedimo čez gazo.
  4. Dodamo maslo in premešamo, nato pa pričnemo postopoma dodajati jabolčno kašo in sproti gnetemo v testo. Ko je testo lepo sprijeto skupaj, je pripravljeno. (Lahko bo potrebno dodati še malo jabolčne kaše ali vam bo pa ostala, odvisno, kako sočna so bila jabolka).
  5. Testo razvaljamo na 4-5 mm na debelo in razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem.
  6. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 175-180°C 15-20 minut, odvisno od moči in gretja vaše pečice.
  7. Ohladimo in postrežemo.
NAMIGI in NASVETI
* od 6. meseca dalje * brez glutena (beri namige in nasvete) * brez z mlečnimh izdelkov * vegansko * brez jajc

 

 

2 Comments

Leave a Reply