recepti za zdravo prehrano
 
Baby matevž

Baby matevž

Za uvajanje goste hrane pri dojenčkih sem se dokaj hitro odločila za fižol, saj je zelo hranljiv in pri nas doma uporaben v vseh možnih različicah, od polpetov do namazov, celo pleskavic in čevapov, burgerjev ter kot zelo enostavna osnova za solatke. Skratka, obožujemo ga!
Vedno kupim suhega v zrnju in ga potem namakam v dveh vodah, kuham pa s kumino in lovorjevim listom. Cel lonec ga ohladim in skupaj z vodo, kjer se je kuhal, razporedim po porcijah in zamrznem. Tako ga imam vedno pri roki in le zelo poredko kupim tistega vloženega. No, tokrat sem ga, saj sem iskala rdeči fižol ekološke pridelave. Nekaj fižolčkov (okoli 10 komadov za prvič) sem dobro sprala pod tekočo vodo, saj so vloženi v rahlo osoljeni vodi, sol pa se za dojenčka do 12. meseca ne priporoča v prehrani. Sicer ga je v tako vloženem fižolu zanemarljivo malo, ampak vseeno, nič ne škodi oprati. 

Baby matevž
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 1
KAJ POTREBUJEM
za 1 dojenčka:
  • RDEČI FIŽOL, bio pridelave, vložen, dobro opran, 10-15 komadov
  • KROMPIR, 2 manjša
  • KUMINA, ščep
  • LANENO OLJE, 1 čajna žlička
KAKO TO GRE
  1. Fižol dobro speremo pod vodo. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Skuhamo ga do mehkega in odcedimo.
  2. V ponev damo skuhan krompir, na hitro popražimo (brez maščobe), dodamo fižol in kumino ter oboje pretlačimo, bolj na grobo. Če ima otrok še težave s koščki, pa bolj na gladko.
  3. Zraven ponudimo dušeno zelje - sveže zelje narežemo na rezinice in ga na hitro podušimo v malo vode. Jed pred postrežbo prelijemo z oljem.
NAMIGI in NASVETI
GLUTEN: ne
MLEČNI IZDELKI: ne
JAJCA: ne
MESO: ne
SOJA: ne
OREŠČKI: ne
PALMINA MAŠČOBA: ne

 

Leave a Reply