Ajdov sladoledni sendvič (brez glutena, mleka in jajc)

ajdov ice sendvichajdov ice snedvich

 

Ajdov veganski sladoledni sendvič
KOLIKO OSEB: 4
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Oceni recept
Print
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
40 min
ČAS ZA PRIPRAVO
15 min
ČAS KUHANJA
20 min
CELOTEN ČAS
40 min
KAJ POTREBUJEM
  1. AJDOVA MOKA, 100 g
  2. SUROV KAKAV, 50 g
  3. DROBLJENI INDIJSKI OREŠČKI, 50 g (lahko tudi mandlji, lešniki, ...)
  4. VINSKI KAMEN, 2 čajni žlički
  5. ---
  6. TOPLA VODA, 120 ml
  7. JAVORJEV SIRUP, 3 jušne žlice* (opombe spodaj)
  8. OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica* (opombe spodaj)
  9. LIMONIN SOK, 1 čajna žlička
  10. VANILIJA V PRAHU, 1 noževa konica
  11. ---
  12. poljuben sladoled (uporabili smo tega: http://www.boobeefoodee.si/blog/najbolj-enostaven-sladoled-pod-soncem/ iz ene banane in 2 žlic kokosove moke)
KAKO TO GRE
  1. Zmešamo moko s kakavom, dodamo vinski kamen in na drobno mlete indijske oreščke.
  2. V drugi posodi zmešamo toplo vodo z oljem, dodamo vanilijo, javorjev sirup in limonin sok. K temu počasi dodajamo suhe sestavine in sproti mešamo. Nastane nam gosta, tekoča masa, rahlo lepljiva.
  3. Pustimo nekaj minut počivati.
  4. Pečico ogrejemo na 160°C.
  5. Manjši pekač obložimo s peki papirjem in razporedimo maso, na približno 0,5 cm na debelo (med pečenjem še malo naraste.
  6. Pečemo 15-20 minut; po 15-ih minutah preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v testo; če je čist, ko ga izvlečemo, je testo pečeno.
  7. Zvrnemo na rešetko in ohladimo, nato pa damo v hladilnik za dobri dve uri.
  8. Testo prerežemo na pol ter eno polovico namažemo s sladoledom in prekrijemo z drugo polovico.* (opombe spodaj)
  9. Postavimo v zmrzovalnik za pol ure.
  10. Po tem času izrežemo krogce, lahko pa tudi razrežemo na rezine.
  11. Damo v zmrzovalnik še za slabo uro, nato pa postrežemo; seveda lahko postrežemo tudi takoj, ko razrežemo.
NAMIGI
  1. * Namesto javorjevega sirupa lahko uporabimo tudi agavin sirup ali pa med. V tem primeru bi sicer raje predlagala med, ker je ajdova moka precej močnega okusa, ki ga bogata sladila (kot so javorjev sirup, melasa, med) rahlo zakrijejo.
  2. * Namesto olivnega olja lahko uporabimo tudi kokosovo olje ali kakšno drugo rastlinsko olje.
  3. * Ko testo prerežemo = damo ga preprosto na pol, ni se treba truditi z rezanjem prečno po celotni dolžini, ampak ga samo v sredini prerežemo.
  4. Bodimo le previdni, ko odstranjujemo peki papir, ker je rahlo drobljivo, da bi nam ne razpadalo. Ko je nekaj časa v zmrzovalniku, se lepše prime in je bolj kompaktno.
boobeefoodee.si https://www.boobeefoodee.si/blog/

Leave a Reply